x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Detaliile chirurgilor despre operaţia lui Leo Iorga. Ce şanse de recuperare mai are muzicianul

Detaliile chirurgilor despre operaţia lui Leo Iorga. Ce şanse de recuperare mai are muzicianul

09 Mai 2014   •   18:27
 Detaliile chirurgilor despre operaţia lui Leo Iorga. Ce şanse de recuperare mai are muzicianul

Operaţia lui Leo Iorga a fost cea mai uşoară intervenţie din săptămâna această, susţine dr. Sergiu Stoica de la Spitalul Monza.

'Pentru noi, operaţia lui Leo a fost cea mai uşoară intervenţie din săptămâna aceasta. Operaţia a durat doar trei ore. Leo este bine, sperăm ca duminică să meargă acasă. Am stabilit de comun acord să îşi reia activitatea după aproximativ 10 zile', a spus dr. Sergiu Stoica (neurochirurg, BRAIN Institute).

Tumora a avut aproximativ 3 cm în diametru, fiind strict localizată în aria motorie care comandă mişcarea mâinii şi a piciorului. Datorită faptului că ţesutul tumorii este foarte diferit de cel sănătos, nu a fost necesară o operaţie cu pacientul treaz.

Potrivit sursei citate, în locul în care a fost tumora, riscul de recidivă este foarte mic - dacă RMN-ul pe care îl va face mâine va confirma că ablaţia este completă.

În funcţie de diagnosticul imunohistochimic, oncologii vor decide dacă este nevoie să fie şi iradiată zona respectivă.

'Intervenţia nu a fost complicată, pentru că suntem specializaţi pe chirurgie cerebrală şi - de obicei - tumori care sunt localizate în zone destul de dificil de abordat. Particularitatea în cazul lui Leo a fost localizarea tumorii, respectiv în aria motorie. Deja avea un mic deficit, mai ales la picior. Într-o astfel de intervenţie, este important să fii foarte precis şi să foloseşti neuronavigaţia, microscopul şi celelalte echipamente specifice neurochirurgiei minim invazive', a spus dr. Stoica, citat de Agerpres.

Procedura a fost explicată de dr. Stoica ca fiind asemănătoare cu o problemă de geometrie în spaţiu.

'Practic, ca să fim foarte precişi în neurochirurgie, creăm un sistem cartezian cu trei coordonate (x, y şi z) în care capul pacientului este prins fix. Tumora are nişte coordonate, pe care le stabilim cu ajutorul neuronavigaţiei şi a microscopului, care sunt conectate, şi asta ne ajută să ajungem, printr-o incizie foarte mică, fix în zona unde este tumora. Aceasta nu se scoate dintr-o bucată, aşa cum se întâmplă în chirurgia abdominală, ci se aspiră progresiv cu un disector cu ultra-sunete', a explicat medicul. 

Echipa care l-a operat pe Leo Iorga a fost formată din următorii medici dr. Sergiu Stoica (neurochirurg), dr. Mihai Crăciun (neurochirurg) şi dr. Anca Vişan (neuro-anestezist).

'Recuperarea completă, din punct de vedere neurochirugical, nu ar trebui să fie mai lungă de zece zile', se arată în comunicat.

×