x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Diabet şi obezitate de la “carbogazoase”

Diabet şi obezitate de la “carbogazoase”

de Magda Marincovici    |    22 Sep 2013   •   18:25
Diabet şi obezitate de la “carbogazoase”
Sursa foto: Thinkstock
Bioxidul de carbon perturbă creierul şi îl împiedică să aibă o perceţie asupra cantităţii de  zahăr acumulate
Zahărul din compoziţia unor băuturi carbogazoase reprezintă principala cauză a “epidemiei” de  diabet şi obezitate înregistrată la nivel global. Este un fenomen demonstrat de mult timp de către nutriţionişti. Ei au adus argumente solide potrivit cărora persoanele care consumă constant aceste tip de băuturi sunt predispuse la obezitate şi diabet. De altfel, este un obicei mai ales printre tinerii din ţările occidentale, fiind o explicaţie a exploziei obezităţii şi diabetului la persoanele din această categorie de vârstă. La carbogazoasele dulci responsabile de cele două boli sunt frucoza şi glucoza. 

Iată că recent un nou studiu realizat de un grup de specialişti italieni sugerează că şi gazul carbonic din răcoritoarele carbogazoase este la fel de vinovat de apariţia diabetului şi obezităţii ca şi zahărul. 
“Bioxidul de carbon are tendinţa de a interfera şi de a altera percepţia noastră privitoare la zahăr. Astfel, bioxidul de carbon perturbă şi împiedică creierul de a avea o percepţie exactă asupra cantităţii de zahăr pe care noi am acumulat-o atunci când consumăm băuturi carbogazoase. De aici, apare nevoia de a consuma şi mai mult, explică doctorul Rosario Cuomo, profesor de gastroenterologie la Universitatea din Neapole.

Mai concis şi pe înţelesul tuturor: bioxidul de carbon îngraşă întocmai ca şi zahărul. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii italieni au folosit imagistica cu rezonanţă magnetică (IRM) pentru a monitoriza zonele creierului care trimit semnale legate de saţietate. Şi informaţiile conduc spre ideea că există o prevalenţă mai mare a obezităţii şi dezechilibrelor metabolice la marii consumatori de carbogazoase. Evident, importante sunt frecvenţa şi cantitatea de carbogazoase consumată. Se ştie că, în SUA, paharele sunt de dimensiuni XXL, iar răcoritoarele carbogazoase reprezintă 17% din aportul caloric al adolescenţilor. Şi doar cu aceste două informaţii aproape că nu mai este necesar nici un fel de studiu pentru ca să ne dăm seama că o cauză a obezităţii de care suferă mulţi tineri americani o reprezintă tocmai băuturile carbogazoase.


×
Subiecte în articol: obezitate