MEDICUL DE FAMILIE
Medic, prieten, psiholog, avocat... Acesta este medicul de familie - un sfatuitor al familiei nu numai pentru probleme medicale, ci si pentru probleme nemedicale (neintelegeri, acte de violenta in familie, absenteism scolar, fumat, tulburari de comportament atat in cazul copiilor, cat si al adultilor).
Conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", ne vorbeste despre rolul medicului de familie: "Acesta intra in contact cu aspecte legate de sanatatea individului, cat si a familiei, aspecte legate de impactul psihologic pe care o boala a unui membru al familiei il are asupra celorlalti. Pe de alta parte, medicul de familie sesizeaza si impactul economic al unei boli asupra familiei. El este un prieten si un avocat pentru pacient, in sensul ca ii apara acestuia interesele".
Relatie de incredere
In relatia medic-pacient trebuie sa existe o legatura afectiva, bazata pe incredere, intelegere, apropiere. Medicul trebuie sa dialogheze cu pacientul inscris pe lista sa, sa ii castige increderea, sa dea dovada de intelegere fata de suferinta pacientului si sa ii sesizeze acestuia factorii de risc ai unor boli. Eficienta actului medical depinde de rabdarea si puterea medicului de a-si sfatui pacientii in aspectele legate de boala sau care pot sa influenteze boala. Medicul de familie nu trateaza separat individul, ci familia. El este orientat spre comunitate, spre prevenirea bolilor, pe cand medicul specialist din spital este orientat predominant spre individ, spre partea de tratament al bolii. "Activitatea din cabinetul medicului de familie este ieftina si eficienta, pentru ca se desfasoara cu mijloace simple, nu necesita dotari speciale, aparatura sofisticata. In stabilirea diagnosticului, medicul de familie foloseste datele de anamneza, dialogul cu pacientul si examenul clinic. Cu aceste doua elemente - datele de anamneza si examenul clinic - diagnosticul unei boli se poate pune in 75%-80% din cazuri", mentioneaza conf. dr. Dumitru Matei. Este important ca toti membrii unei familii sa fie inscrisi la acelasi medic. "Eficienta este mai crescuta atunci cand medicul cunoaste familia in ansamblul ei, cunoaste exact mediul in care se dezvolta familia, factorii sanogeni, factorii mai putin sanogeni. O boala nu este generata numai de factori strict infectiosi, ci si de conditiile de igiena dintr-o familie. Iar medicul are un rol esential in educarea familiei cu privire la igiena alimentara, la stilul de nutritie", arata conf. dr. Dumitru Matei.
|
PACIENTI. Medicul de familie are pacienti de toate varstele. Are primul cuvant in tratamentul bolilor acute. In bolile cronice, medicul specialist joaca un rol esential. Medicul de familie colaboreaza cu specialistul, participa la urmarirea si dispensarizarea pacientului. "Medicul de familie cunoaste toate aspectele - si medicale, si nemedicale ale nou-nascutului, ale sugarului, ale tanarului, ale adultului. El cunoaste un copil de cand a luat in evidenta gravida, dupa care il urmareste la toate varstele. In mod normal, un medic de familie trebuie sa stie si varsta de eruptie dentara a fiecarui pacient al lui", arata conf. dr. Dumitru Matei.
|
Citește pe Antena3.ro