x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Doi americani contaminaţi cu virusul Ebola au acceptat testarea unui vaccin

Doi americani contaminaţi cu virusul Ebola au acceptat testarea unui vaccin

de Magda Marincovici    |    05 Aug 2014   •   20:55
Doi americani contaminaţi cu virusul Ebola  au acceptat testarea unui vaccin
Sursa foto: Thinkstock

Un vaccin experimental contra virusului Ebola la om este pregătit pentru testare, au anunţat cercetătorii americani. Dar sunt cercetători care sunt neliniştiţi de graba de a fi omologat acest vaccin. Focarul de virus Ebola, care a provocat deja sute de decese în Africa vestică, ar putea fi limitat de acest vaccin. Virusologii americani au declarat că totul este pus la punct pentru începerea testelor acestui vaccin experimental pe om dacă studiul de fază I, prevăzut pentru luna septembrie, îşi dovedeşte beneficiile. Scopul principal al acestui vaccin este de a imuniza cadrele medicale, cele mai expuse riscului transmiterii  şi contaminării cu virusul Ebola, începând cu 2015. Faptul că, la ora actuală ne aflăm într-un moment de criză declanşată de acest virus agresiv, procesul de testare a vaccinului experimental a fost mult accelerat. Experimentele pe animale sunt pe punctul de a se finaliza şi Institutul Naţional American al Bolilor Infecţioase a precizat pentru AFP că a începtul discuţiile cu laboratoarele farmaceutice. Chiar profesorul Peter Piot, unul dintre descoperitorii virusului Ebola în 1976, a declarat că este favorabil studiilor clinice derulate în regim de urgenţă.

Dar şi cercetătorii canadieni au anunţat că au obţinut şi ei rezultat bune în aceeaşi direcţie. Ei susţin că sunt foarte aproape de producerea unui vaccin care ar putea ţine piept epidemiei Ebola, după teste concludente pe maimuţe.

Dar această accelerare a ritmului general de derulare a studiilor nu este agreată de mulţi specialişti. Herve Raoul, director de cercetare al Institutului Naţional al Sănătăţii (Inserm) din Franţa, are întrebări privitoare la aspectul etic legat de folosirea unui vaccin pe baza rezultatelor de fază I într-un studiu clinic. De fapt, această fază nu este destinată decât evaluării eventualelor efecte de toxicitate ale vaccinului şi mai puţin eficienţa lui. Herve Raoul întreabă, de asemenea, dacă vaccinarea generală are sens dat fiind numărul persoanelor infectate în mod obişnuit.

În timp ce un studiu clinic de fază I pentru un viitor vaccin contra virusului Ebola este prevăzut pentru luna septembrie, un ser secret, realizat în SUA, se pare că a salvat doi bolnavi americani, contaminaţi cu virusul ucigaş. Canalul CNN a lansat această informaţie, citând o sursă competentă. Cei doi americani care au acceptat să intre în aceste teste sunt doctorul Kent Brantly şi asistenta Nancy Writebol, contaminaţi cu virusul Ebola pe când îngrijeau bolnavi în Liberia. Ei  au fost contactaţi de reprezentanţi ai Institutelor Naţionale pentru Sănătate din SUA pentru a li se propune un tratament experimental numit Zmapp. Potrivit Associated Press, acest medicament conţine anticorpi care amplifică efoturile sistemului imunitar de a se lupta cu virusul Ebola. În regim de urgenţă, Banca Mondială a deblocat 200 milioane de dolari pentru ajutorarea principalelor trei ţări africane afectate de epidemia Ebola - Guineea, Liberia şi Sierra Leone - care deja se apropie de 900 de decese. De când a fost descoperit virusul, în urmă cu 40 de ani, această epidemie de Ebola este considerată de departe cea mai gravă. Potrivit ultimului bilanţ al OMS arată astfel: 887 de decese din 1.603 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 358 în Guineea, 255 în Liberia, 273  în Sierra Leone. Această finanţare va fi dirijată spre acţiuni pe termen scurt de susţinere medicală, dar spre acţiuni de durată de susţinere economică şi socială a ţărilor afectate. 


×