x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dormiţi franţuzeşte, pentru sănătate şi frumuseţe

Dormiţi franţuzeşte, pentru sănătate şi frumuseţe

de Sînziana Stancu    |    03 Mar 2011   •   15:55
Se ştie deja că francezii ştiu să se respecte şi să se simtă bine în pielea lor. Este poporul care a luptat şi a obţinut cel mai scurt program săptămânal de lucru din UE, în folosul unui stil de viaţă echilibrat şi sănătos din toate punctele de vedere.

Iată şi câteva secrete din "filosofia" somnului franţuzesc. În primul rând, spre deosebire de "rivalii" lor americani, pentru care un somn de 5-6 ore pe noapte este un fel de "datorie de onoare", francezii nici nu se gândesc să nu doarmă cel puţin 8 ore pe noapte. Media de somn a francezilor este de 9 ore, după cum a constatat specialista Mireille Guiliano. Ea a explicat care sunt beneficiile somnului pentru sănătate şi frumuseţe, dezvăluind şi citeva trucuri pentru a avea un somn bun. Multe dintre acestea nu ne sunt străine, din contră, din observaţiile pe cont propriu şi din experienţele personale putem să adăugăm şi noi câte ceva.

- Primul truc constă în mişcare multă în timpul zilei. Abandonaţi mersul cu maşina dacă nu este neapărat necesar şi parcurgeţi măcar 1-2 kilometri pe jos până la birou sau către casă, de pildă. Nu pregetaţi să faceţi vreun efort ce necesită mişcare fizică în timpul zilei sau faceţi gimnastică, plimbaţi-vă cu câinele sau jucaţi-vă în aer liber cu copilul. Nu e nevoie nici de maraton, nici de exerciţii obositoare în sala de gimnastică. 20-30 de minute pe zi de astfel de mişcare sunt suficiente. Şi exerciţiile de yoga sunt bune. Atenţie, nu trebuie să faceţi toate acestea chiar înainte de culcare, căci pot avea efect invers : în loc să vă vină somnul, vă poate părăsi.

- Uitaţi de orice substanţe stimulatoare, energizante, cum ar fi cafeaua, alcoolul, nicotina din tutun sau cola sau, în general, băuturile acidulate. Pentru unii mai sensibili, chiar şi ciocolata poate provoca insomie. În general, consumul acestor substanţe spre seară sau înainte de culcare provoacă dificultăţi în instalarea stării de somn şi alterează calitatea acestuia.

- Dormitorul trebuie să fie camera unde se doarme, nu să fie afectat şi altor activităţi de zi, cum ar fi cele nerezolvate la serviciu. Nu transformaţi dormitorul în birou, nici în cinematograf. Televizorul e bine să stea în living sau să fie închis, în cazul în care locuiţi într-o singură cameră. Lectura este permisă, însă când simţiţi că vi se închid ochii, abandonaţi imediat cartea pe noptieră. Nu insistaţi să terminaţi nici măcar propoziţa, pentru că dacă depăşiţi "unda" de somn, următoarea s-ar putea să mai vină după câteva ore.

- Culcarea şi trezirea după un program regulat are o mare importanţă. E bine să adormiţi înainte de ora 11 seara. Creierul se odihneşte mai bine după 10 seara, până pe la 1-2 dimineaţa, iar musculatura, după această perioadă, susţin unii specialişti. |n acest fel vă treziţi mai odihniţi, mai lucizi şi mai puţin morocănoşi, chiar dacă sunteţi nevoiţi să părăsiţi patul la ore "mici", cum ar fi la 5 sau 6 dimineaţa. Creând un astfel de program, organismul îşi reglează ceasul biologic, iar somnul se va instala de la sine când "îi vine ora", iar trezitul de dimineaţă nu va mai fi o povară.

- Stingeţi lumina devreme. O lumină puternică lăsată aprinsă până la ore târzii îi transmite organismului semnalul "de zi". Faceţi la fel şi cu computerul sau televizorul sau alte aparate asemănătoare, cu cel puţin o jumătate de oră înainte e culcare. Toate aceste stiulente ne ţin mintea în activitate şi chiar dacă veţi spune că "se doarme bine cu televizorul" este o păcăleală. Este doar aparenţă, pentru că, în realitate, creierul primeşte în continuare stimulii veniţi din exterior în timpul aşa-zisului "somn pe canapea" şi organismul nu se relaxează cu adevărat, nici fizic, nici psihic. Doar dacă nu reuşiţi să adormiţi în cel mult o jumătate de oră după ce v-aţi aşezat în pat pentru culcare şi întrevedeţi o insomnie, atunci e bine să vă ridicaţi şi să treceţi într-un fotoliu să citiţi ceva sau să ascultaţi o muzică plăcută, cu sonorul dat cât mai discret. Nu în ultimul rând, dormitorul trebuie să fie confortabil, izolat de zgomot, zugrăvit în culori calde, bine aerisit şi cu temperatura la care vă simţiţi cel mai bine, nici prea mică, dar nici prea mare ( în general, între 18 şi 24 de grade Celsius).

- Nu vă îmbuibaţi la cină şi nici nu consumaţi mâncăruri "grele". Luaţi masa de seară cu vreo trei ore înainte de culcare. Dacă aveţi metabolismul mai rapid şi organismul "arde" repede tot ce ingerră, iar foamea "vă trezeşte din somn", daţi-i curs, dar optaţi tot pentru alimente uşor digerabile. Un alt secret al somnului bun este ceaiul din amestecuri de diferite plante medicinale, între care muşeţelul, teiul, valeriana, fenelul, levănţica. Asemenea amestecuri gata preparate şi ambalate se găsesc nu numai în farmacii şi magazinele de profil, ci şi în reţelele de mini, super şi hipermarket. Aceste ceaiuri ajută la relaxare şi la instalarea mai rapidă a somnului.

În final, nu uitaţi că privarea de somn sau somnul insuficient duce la agitaţie, la lipsa puterii de concentrare, nervozitate, stres, iar cu timpul devine unul dintre factorii de risc cei mai mari pentru îmbolnăvirea inimii.

×