x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Marian Mitrică: În ultimii ani a crescut cu 30% incidenţa cancerelor cerebrale

Dr. Marian Mitrică: În ultimii ani a crescut cu 30% incidenţa cancerelor cerebrale

05 Iul 2014   •   03:45
 Dr. Marian Mitrică: În ultimii ani a crescut cu 30% incidenţa cancerelor cerebrale

Şeful Secţiei de neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Carol Davila', col. dr. Marian Mitrică, a declarat într-un interviu că în ultimii cinci ani a crescut cu 30% incidenţa cancerelor cerebrale şi a scăzut vârsta la care acestea apar.

''Nu găsim încă explicaţie pentru această treabă, dar ceea ce este semnificativ este faptul că a crescut cel puţin cu 30% incidenţa. Vârstele la care apar aceste tumori sunt din ce în ce mai mici. Vin oameni tot mai tineri, lucru care poate era greu de conceput cel puţin până în anii '90. Vin oameni de 25 - 26 de ani, decada a treia şi a patra de viaţă. Ceea ce este mai neplăcut pentru noi că aproape 80 - 85% sunt tumori proaste, cu evoluţii extraordinar de imprevizibile, cu evoluţii foarte agresive, care se termină în perioade foarte scurte cu toate eforturile noastre'', afirmă medicul, citat de Agerpres.

Potrivit Dr.Mitrică, un rol important în depistarea în fază incipientă îl au cultura medicală, dar şi medicul de familie.

“Unii pacienţi au o cultură medicală sanitară mai ridicată şi, automat, la simptome vin aici. (...) A doua problemă ar fi, să spunem aşa, şi treaba noastră, a colegilor, pentru că de multe ori când te duci la medicul de familie ei încearcă, poate şi din cauza legislaţiei şi din cauza indicatorilor care se impun la ora actuală, să amâne puţin prezenţa la un specialist. Noul acord-cadru, care a intrat în vigoare, noile norme pur şi simplu zicem noi că limitează puţin accesul populaţiei la medicii specialişti. Automat medicul de familie are un rol foarte important, însă fără un tomograf, fără un RMN care poate evidenţia tumora respectivă sau leziunea respectivă, nu poţi să faci treaba aceasta. Acestea sunt examene de înaltă specialitate şi ca să ajungi la ele trebuie să treci de o anumită filieră.

Dureri de cap, tomografii, tumori

“85% din populaţia României la ora actuală are dureri de cap. Este mai bine să greşim în plus. Nu este cazul acum să exagerez şi să ne facem probleme la orice durere de cap, dar trebuie să fim puţin mai atenţi. Ştiţi cum se spune că poţi trece pe lângă 90 de dureri de cap şi faci 90 de tomografii şi sunt negative şi dacă ai unul singur aşa la o vârstă de 21 de ani.. gândiţi-vă ce impact are asupra pacientului, a familiei. Am avut paciente care au venit cu tumori de mărimea unei portocale cu diametrul de 12 cm. Pentru că a crescut progresiv pacienta a căpătat o toleranţă. Există şi felul acesta de involuţie pentru că, după o anumită vârstă, se produce o atrofiere cerebrală. Un creier îmbătrâneşte ca şi restul organismului, degenerează. Dacă o tumoră se dezvoltă concomitent cu această involuţie a creierului şi exact pe dimensiunile cât se produce şi creşterea tumorală echilibrul se păstrează la nivel cerebral. Problemele apar în momentul în care tumora se dezvoltă mult mai repede decât atrofierea”, precizează Şeful Secţiei de neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Carol Davila', col. dr. Marian Mitrică, pentru Agerpres.

 

 

 

×