x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Scene de groază pe străzile din orașele americane. Primul drog declarat amenințare emergentă în SUA

Scene de groază pe străzile din orașele americane. Primul drog declarat amenințare emergentă în SUA

de Redacția Jurnalul    |    12 Apr 2023   •   21:00
Scene de groază pe străzile din orașele americane. Primul drog declarat amenințare emergentă în SUA

O substanță psihotropă a fost declarată amenințare națională în Statele Unite. Se vinde la colțul străzii pentru câțiva dolari și provoacă răni îngrozitoare care pot duce la amputarea membrelor.

 Aceasta a fost autorizată anterior ca sedativ și analgezic veterinar de Agenția americană pentru Medicamente și Alimente (FDA). 

"Este pentru prima dată în istoria naţiunii noastre când o substanţă este desemnată drept ameninţare emergentă", a spus medicul Rahul Gupta, directorul biroului de luptă împotriva drogurilor de la Casa Albă, citat de AFP.

Substanța se numește xilazină și este cunoscută sub numele ''tranq'' pe piața drogurilor. A fost autorizată ca sedativ și analgezic veterinar în 1972 de către FDA. Efectele sunt legate de încetinirea puternică a ritmului cardiac și a respirației. Totodată, poate povoca răni grave care necesită uneori amputarea unor membre. 

"Vom chema experţi naţionali în acest domeniu pentru a ghida practicile şi pentru a identifica abordările cele mai promiţătoare pentru o stabilizare clinică, gestionarea sevrajului şi protocoalele de tratament", a explicat medicul, care a mai precizat că deocamdată nu există un antidot la această substanță.

Resuscitarea unei persoane care a luat o supradoză de opioide, cum este fentanilul, se face cu ajutorul naloxonului dar acesta nu este eficient împotriva xilazinei. Pe piața droturilor, fentanilul și xilazina sunt amestecate într-un singur produs. Ambele sunt substanțe de sinteză. 

În perioada pandemiei de COVID-19, respectiv între anii 2020-2021, a crescut cu 200% consumul xilazinei în sudul țării și cu 100% în vest, potrivit datelor Agenţia Antidrog (DEA).

Numirea acestei substanțe ca amenințare emergentă va determina deblocarea de fonduri din bugetul pe anul viitor.
"Avem nevoie de sprijinul Congresului pentru a nu fi nevoiţi să redirecţionăm banii alocați altor cauze. Nu este vorba de o problemă privind statele democrate sau republicane, este o problemă a Americii", a explicat specialistul.

De asemenea, trebuie realizate mai multe teste și analize pentru detectarea substanței în sânge pentru a afla de unde ajunge aceasta pe piața ilegală de droguri.  Autoritățile sanitare americane au emis alertă de import, în februarie 2023, pentru a controla livrările de xilazină. 

Ce este drogul tranq

Străzi din orașele Statelor Unite oferă scene de groază din cauza drogului "tranq", iar cel mai afectat oraș este Philadelphia. O persoană moare din cauza unei supradoze la fiecare 5 minute. Acesta se vinde la colțul străzii și provoacă răni severe pe piele, care pot duce chiar și la amputarea membrelor. 

Supranumit "tranq" sau "zombi", produsul se prepară dintr-un amestec de xilazină și fentanil iar prețul este extrem de accesibil. Fentanilul provoacă anual moartea a circa 70.000 de oameni în SUA.

Simptomele includ semiconștiență și escare pe mâini și picioare. Netratate, acestea pot duce la amputarea membrelor afectate. Dependența provocată de drog este puternică și rapidă. În timp ce xilazina este un sedativ, fentanilul este opioid iar alăturarea celor două fac dificilă administrarea unui tratament. 

Acesta afectează atât tinerii, cât și persoanele mature, iar izolarea din timpul pandemiei de COVID-19 a dus la creșterea semnificativă a consumului.


 


 




 

×