SANATATEA ADOLESCENTULUI
Intr-un fel sau altul, toti am trecut prin experienta unei gasti. Ea apare treptat, in viata copilului, la sfarsitul perioadei de pubertate, intre 13 si 15 ani, si se continua in adolescenta.
MAGDA MARINCOVICI
Nevoia de grup, de prieteni, de afiliere a existat dintotdeauna. Este o nevoie fireasca. Ea se manifesta treptat, o data cu dezvoltarea atitudinilor de autonomie. Aceasta nevoie - tradusa prin comportament de cautare si de formare a grupului - se contureaza spre sfarsitul pubertatii. Dar si copiii manifesta tendinte sporadice de atasare la un grup.
Avantaje
Notiunea de gasca e mai recenta. Pe vremea bunicilor nostri se vorbea despre grup de prieteni, anturaj... Dar, indiferent de cuvantul folosit, toate poarta amprenta dominantelor informationale promovate. La ora actuala, notiunea de gasca include o nota de teribilism, de extravaganta, fara ca aceste atitudini sa aiba tenta negativa. Sunt tendinte comportamentale firesti adolescentei, pentru ca este o perioada de tranzitie intre copilarie si maturitate si tocmai de aceea este o perioada critica.Citește pe Antena3.ro
Dezavantaje
Sunt greu de separat avantajele de dezavantajele pe care le presupune o gasca in viata adolescentului.
SFATUL MEDICULUI
|
In cazurile de esec scolar, absenteism, parintele trebuie sa se adreseze consilierilor care exista in licee. Daca riscurile sau nelinistile sunt mari, este recomandata consultarea psihologilor din policlinici, centre de consiliere. In cazul comportamentelor antisociale, deviante, dobandite in gastile cu risc, este necesar ca parintii sa consulte psihiatrul.
|
STIRI
|
FETE. Dorinta de a avea un copil, exprimata de o adolescenta, are multiple motivatii. Lipsa de afectivitate din partea parintilor, nevoia de autonomie, cautarea feminitatii, absenta proiectelor de viitor sunt motivatii profunde, carora adultii din preajma adolescentei trebuie sa le aduca un argument mult mai puternic. A avea un copil este minunat, dar nu-i o aventura. Acesta poate fi debutul unui dialog care poate da rezultate favorabile pentru adolescenta, cu conditia ca el sa fie dus cu calm, argumentat, fara a culpabiliza.
TEMERI. In cazul adolescentilor, un motiv frecvent de teama il reprezinta viitorul. Ei se afla in fata unui examen dificil, respectiv Bacalaureatul, si a unui concurs si mai dificil, admiterea in facultate. Sunt probe delicate ce pot fi depasite cu ajutorul parintilor, care vor initia dialoguri prin care vor accentua ideea de incredere pe care adolescentul trebuie sa o aiba in propriile forte. Nici esecul nu trebuie considerat o catastrofa. In primul rand, parintii trebuie sa accepte ca implinire profesionala nu inseamna intotdeauna studii superioare. Iar in al doilea rand, parintii vor impartasi copiilor din propriile lor esecuri si solutiile de rezolvare.
JOCURI VIDEO. Adolescentii sunt innebuniti dupa jocurile video, arata o echipa de cercetatori americani, care a efectuat un studiu la care au participat 650 de adolescenti. Studiul demonstreaza ca un adolescent din patru petrece mai mult de o ora pe zi in fata consolei de joc. Altii sunt atat de prinsi de jocurile video, incat 35 de ore pe saptamana sunt dedicate acestei activitati. Cercetatorii subliniaza ca baietii singuri sunt cei mai mari consumatori de distractii electronice. Dependentii sunt incapabili sa se opreasca din joc si ajung sa-si neglijeze scoala, prietenii, parintii.
|