x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efecte adverse ale vaccinării anti COVID-19. Riscuri de afecțiuni grave

Efecte adverse ale vaccinării anti COVID-19. Riscuri de afecțiuni grave

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2024   •   13:00
Efecte adverse ale vaccinării anti COVID-19. Riscuri de afecțiuni grave

Vaccinarea anti COVID-19 poate dezvolta afecțiuni grave, de la boli cardiace sau neurologice, la cele sanguine, arată cel mai mare studiu, realizat pe 99 de milioane de persoane imunizate.

Testele privind efectele adverse ale acestor seruri au fost realizate pe 99 de milioane de persoane vaccinate din Australia, Argentina, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Noua Zelandă și Scoția, de cercetătorii de la Global Vaccine Data Network.

Afecţiunile cardiace, neurolgice şi sanguine au fost cele mai întâlnite în cazurile de reacţii adverse.

Miocardita

Reprezintă inflamarea muşchiului inimii și a fost identificată după prima, a doua şi a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager.

Cele mai comune simptome sunt durerea în piept, oboseala, umflarea gleznelor și tălpilor, bătăile rapide și neregulate ale inimii, dificultăți de respirație atât în timpul activităților fizice, cât și în repaus, senzație de leșin, dar şi simptome specifice gripei.

Pericardita

Simptomele sunt tusea, palpitaţiile, dar şi dificultaţile de respiraţie atunci când stai întins.

Sindromul Guillain-Barré

O altă afecţiune diagnosticată în 190 de cazuri, aproape triplu faţă de estimarea specialiştilor, este o afecţiune neurologică care poate duce la paralizie.

Cercetătorii au observat o creștere semnificativă a acestui sindrom la 42 de zile de la prima doză de vaccin Astra Zeneca.

Vaccinurile ARN mesager nu au fost asociate acestui risc.

Tromboză venoasă cerebrală

În cazul vaccinului Astra-Zeneca s-a observat şi o creştere de 3 ori a riscului de tromboză venoasă cerebrală, respectiv formarea cheagurilor de sânge la nivelul creierului.

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că riscurile asociate îmbolnăvirii de Covid-19 depășesc cu mult riscurile vaccinării, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: vaccinare COVID efecte adverse