x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectele infecției cu COVID-19 asupra inimii

Efectele infecției cu COVID-19 asupra inimii

de Giulia Anghel    |    29 Oct 2020   •   13:39
Efectele infecției cu COVID-19 asupra inimii

Chiar dacă virusul SARS-CoV-2 este respirator, medicii consideră că acesta poate infecta în mod direct mușchiul inimii și poate provoca leziuni cardiace, scrie medicalxpress.com. 

Întrucât noul coronavirus scade funcția pulmonară, există riscul ca inima să nu mai primească suficient oxigen. Uneori provoacă o reacție inflamatorie puternică și aceasta atacă inima, pe măsură ce corpul încearcă să lupte.

Virusul poate invada vasele de sânge, ducând apoi la formarea de cheaguri de sânge care pot provoca atac de cord. La această concluzie s-a ajuns după ce au fost găsite cheaguri de sânge în coruprile unor pacienți cu COVID-19, ceea ce i-a determinat pe unii medici să încerce să le reducă, deși nu există consens cu privire la un astfel de tratament. 

Dr. Sean Pinney, de la Universitatea din Chicago, spune că persoanele cu boli de inimă sunt cele mai expuse riscului de leziuni provocate de virus. În plus, au fost constatate complicații cardiace și la pacienții cu COVID-19, fără ca aceștia să aibă afecțiuni anterioare cunoscute.

O recenzie recentă din Jurnalul Colegiului American de Cardiologie arată că peste 25% dintre pacienții cu coronavirus spitalizați au dezvoltat probleme de inimă.

Unele studii au arătat niveluri crescute de enzime și alte semne care sugerează leziuni cardiace chiar și la pacienții cu boli mai ușoare. Nu se știe încă dacă aceste probleme vor fi permanente. 

Au fost găsite dovezi că virusul a creat probleme la inimă unor bolnavi care au murit de pneuonie. 

Prin RMN a fost descoperită inflamația mușchiului cardiac la patru sportivi dintr-o universitate, care și-au revenit după simptome ușoare cu COVID-19, însă nu au existat analize anterioare care să dovedească faptul că aceștia aveau afecțiuni preexistente.

Dr. Tom Maddox, membru în Consiliul de Administrație al Colegiului American de Cardiologie, spune că nu se știe clar dacă virusul afectează inima. 

 

×
Subiecte în articol: inima COVID