TERAPII COMPLEMENTARE
Stresul trebuie abordat din mai multe unghiuri, pentru ca este o problema complexa. Oamenii de stiinta au observat ca trei persoane din 10 reactioneaza foarte violent atunci cand sunt supuse unui factor stresant.
Sunt insa si persoane care, desi afectate de stres, se comporta normal, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Acest lucru demonstreaza ca, dincolo de problema stresului, a aparut aceea a tolerantei la stres. "Noi nu reactionam in acelasi fel atunci cand suntem stresati, iar diferentele dintre noi sunt legate de psihicul fiecaruia. Prin reflexoterapie, masoterapeutul actioneaza asupra unor zone reflexe, pregatind corpul pacientului pentru a face fata situatiilor de stres", arata Sandu Guinea, masoterapeut in cadrul clinicii Aquamarine.
Atitudinea
"Exista la noi in tara, dar si in alte tari europene, tendinta de a asemana talpa cu o tastatura si de a reduce reflexoterapia la o simpla apasare a unor butoane in talpa pentru a alunga stresul. Nimic mai fals. Intr-adevar, in talpa exista o harta a zonelor reflexe care corespund tuturor organelor corpului nostru, iar prin masajul talpilor, reflexoterapeutul transmite semnale catre acestea. Insa momentul cand organismul se va detensiona si se va elibera de energiile negative tine de un mecanism mult mai complicat", ne atentioneaza masoterapeutul. De aceea, unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand ne simtim rapusi de efectele nefaste ale stresului este atitudinea fata de problema si fata de reflexoterapie. Tratamentul prin masarea talpilor da rezultate foarte bune atunci cand persoana tensionata vrea cu adevarat sa renunte la stres.
Echipa medic - pacient
Inainte de prima sedinta de reflexoterapie se realizeaza o anamneza, adica medicul discuta cu pacientul. Ei vor vorbi despre obiceiurile nocive care ar putea agrava starea bolnavului, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. "Se creeaza astfel un fel de echipa intre reflexoterapeut si pacient. Iar cel mai important lucru in aceasta echipa este ca ambele parti trebuie sa lucreze, nu doar terapeutul. Mai ales in ceea ce priveste problemele legate de stres este esential feed-back-ul, raspunsul pacientului. Daca totul decurge perfect doar in cabinet, iar atunci cand iese pacientul isi reia obiceiurile nocive, rezultatul nu este cel scontat", explica Sandu Guinea.
|
70 DE PUNCTE. In cazul persoanelor afectate de stres, reflexoterapeutul realizeaza un tratament general, actionand aproximativ 70 de puncte din talpa. Fiind vorba despre o problema legata mai ales de psihic, trebuie lucrate zonele din talpa corespunzatoare glandei tiroide, paratiroide si capului. Aceste puncte se situeaza pe partea superioara a labei piciorului, in zona degetelor. Pentru detensionarea intregului organism sunt necesare, de obicei, 10-12 sedinte de reflexoterapie, din doua in doua zile. O sedinta dureaza intre 40 si 60 de minute.
|
Citește pe Antena3.ro