x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Excesul de alcool perturbă ADN-ul

0
Autor: Magda Marincovici 26 Aug 2012 - 15:42
Excesul de alcool perturbă ADN-ul
De vreo trei decenii se tot spune ca excesul de alcool este in legatura directa cu cresterea riscului de cancer. Totusi, mecanismul este doar partial deslusit. Iata ca o echipa de cercetatori americani au explicat mecanismul: cand organismul metabolizeaza alcoolul, secreta o substanta numita acetaldehida care ar putea afecta ADN-ul nostru.

Echipa profesorului Silvia Balbo de la Univesitatea Minnesota a descoperit ca acetaldehida, eliberata in procesul de metabolizare a alcoolului, este o substanta asemanatoare formaldehidei, despre care se stie cu precizie ca este cancerigena. Experientele efectuate pe animalele de laborator indica faptul ca acetaldehida provoaca anomalii genetice in culturile de celule, generatoare de cancere. Acetaldehida se prinde de ADN, materialul genetic al genelor – provocand perturbari ale activitatii genetice care ar putea fi la originea cresterii riscului de cancer, precizeaza profesorul Silvia Balbo. Pentru a demonstra aceasta ipoteza, 10 voluntari au primit doze in din ce in ce mai mari de votca o data pe saptamana, timp de trei saptamani. Multe perturbari s-au depistat in celulele din sfera ORL, care sunt cele mai expuse in cazul excesului de alcool, dupa doar patru ore de la ingestie, inclusiv in celule sanguine. Profesorul Balbo are si o veste buna: organismul poseda sentinele biologice care reusesc sa repare si sa mentina integritatea materialului nostru genetic. Astfel, majoritatea persoanelor care consuma cantitati rezonabile de acool nu sunt expuse riscului de a face cancer. In plus, majoritatea persoanelor poseda o enzima numita dehidrogenaza, care converteste rapid acetaldehida in acetat, o substanta relativ inofensiva. Dar in cazul unor personae nu se realizeaza aceasta transformare, din cauza unei modificari genetice. In consecinta, aceste persoane sunt printre cele mai expuse riscului de cancer al esofagului, cauzat de consumul de alcool. Aceste concluzii au fost prezentate, recent, la reuniunea anuala a Societatii Americane de Chimie de la Philadelphia.

Citeşte mai multe despre:   alcool,   exces,   adn

 



Mai multe titluri din categorie

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...
Serviciul de email marketing furnizat de