SANATATEA FEMEII
Viata ideala a unei femei: o meserie care ii place si ii aduce satisfactii financiare, sotul perfect, iar dupa toate acestea - un copil. Acest plan se indeplineste cel mai probabil in jurul varstei de 40 de ani. Femeile care isi doresc sa devina mame la aceasta varsta intampina insa o serie de riscuri, atat pentru sanatatea lor, cat si pentru cea a copilului.
Progresele inregistrate in medicina permit conceperea asistata a copiilor si la varste mai inaintate. "Medicii intervin in aceste situatii prin mecanismele cunoscute: extragerea ovulului, fecundarea lui in vitro, reintroducerea in uter", explica dr. Daniel Popescu, sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", medic primar obstetrica-ginecologie. Cu toate acestea, riscurile exista, deoarece un organism care a depasit deja 40 de ani este un organism obosit. Stresul fizic si psihic pe care l-a trait femeia pana la aceasta varsta i-a afectat intregul organism. In plus, "din punct de vedere hormonal, in tara noastra, femeia de 40 de ani este mai probabil sa ajunga la menopauza decat sa conceapa un copil. In Romania, varsta medie la care se ajunge la aceasta etapa a vietii este intre 40 si 45 de ani, in comparatie cu alte tari, unde femeile ajung la menopauza la 50-55 de ani", arata specialistul.
Probleme ginecologice
Si din punct de vedere ginecologic sunt probleme care pot sa apara la o femeie de 40 de ani. "De exemplu, procesele inflamatorii cronice pelvine, in special inflamatia trompelor uterine, sunt inflamatii care, daca sunt tratate in perioada cand femeia este mai tanara, nu lasa semne ulterioare. Insa in timp inflamatia respectiva duce la modificari ale canalului ce se gaseste in interiorul trompei, care se poate ingusta sau inchide. Ingustarea poate sa duca la aparitia sarcinilor extrauterine, iar inchiderea canalului face imposibila fecundarea", avertizeaza dr. Daniel Popescu. In plus, la varsta de 40 de ani este posibil ca femeia sa fi contractat o boala cu transmitere sexuala, de care ea nici sa nu stie, cum ar fi: chlamydia, micoplasma ureaplasma, herpes genital. Unele dintre aceste afectiuni provoaca avortul spontan, altele pot sa produca malformatii. Sau, mai grav, unele dintre ele trec prin placenta si pot imbolnavi copilul.Citește pe Antena3.ro