O dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți în mod semnificativ starea de sănătate.
Iată care sunt principalele cauze care provoacă apariția bolilor după vârsta de 60 de ani:
Singurătate
Lipsa interacțiunilor sociale are efecte negative asupra organismului, crescând riscul de depresie și demență.
Fumat
Mulți oameni fumează timp de mulți ani. Acest obicei favorizează însă apariția unor afecțiuni ale inimii, AVC, cancer pulmonar.
Alcool
Alcoolul consumat excesiv favorizează riscul de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială, câteva tipuri de cancer, apariția tulburărilor cognitive.
Obezitate
Obezitatea se asociază cu numeroase afecțiuni, inclusiv AVC, afecțiuni ale inimii, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.
Slăbirea oaselor și mușchilor
Masa musculară scade odată cu înaintarea în vârstă, iar acest proces se numește sarcopenie. Reducerea densității osoase poate favoriza dezvoltarea problemelor de mobilitate și creșterea riscului de cădere. Sunt recomandate antrenamente regulate de rezistență, care întăresc mușchii și oasele.
Deshidratare
Consumul redus de apă provoacă ridarea pielii, oboseală, afectarea rinichilor. Totodată, prea multe zaharuri și coferină afectează rinichii.
Scăderea imunității
Sistemul imunitar pierde capacitatea de a te proteja împotriva infecțiilor și cancerului. Nu mai susține vindecarea rănilor, iar răspunsurile la vaccin pot fi mai reduse la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată.
Răspunsurile inflamatorii mediate de sistemul imunitar devin mai intense și de durată. Acest lucru predispune la apariția unor daune la nivelul țesuturilor și a bolilor inflamatorii.
Hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială reprezintă una dintre cauzele majore ale deceselor premature. Aceasta înseamnă o presiune crescută a sângelui pe artere. Majoritatea bărbaților suferă de hipertensiune arterială, care crește riscul de apariție a AVC-urilor, atacurilor de cord, afecțiunilor renale, disfuncției erectile și demenței, scrie medicool.ro.