x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Febra mare la cei mici

Febra mare la cei mici

17 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
Copilul tau plange, este nelinistit si nu mananca nimic. Ceva nu este in regula. Ii pui mana pe frunte si imediat iti dai seama ce se intampla: are febra. Cresterea temperaturii corpului peste 38 de grade Celsius constituie febra.
STELUTA INDREI

Temperatura copilului este variabila in timpul zilei: creste daca el este activ, daca este imbracat gros, daca se afla intr-o camera incalzita excesiv. De aceea, o temperatura a corpului de pana la 38 de grade este considerata normala pentru un copil sanatos. Aparitia febrei indica o imbolnavire, ea fiind de fapt un semn ca sistemul imunitar functioneaza adecvat pentru a lupta cu o infectie, explica doctor Maria Runcan, medic primar pediatru la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". In mod normal, febra apare ca simptom al unor boli comune, precum raceala, gripa, otita, amigdalita. De asemenea, poate fi asociata cu probleme respiratorii ca pneumonia sau bronsiolita. Unii copii fac febra dupa ce au fost vaccinati.

Starea generala a copilului se modifica atunci cand are febra. El este apatic, adinamic, irascibil, nu are pofta de mancare. Oricum, copilul cu febra nu trebuie hranit. Este bine sa fie hidratat cu ceai, zeama de compot, apa plata.

"Parintii trebuie sa stie ca masurarea temperaturii se face in functie de varsta. La sugar si la copilul mic se masoara folosind termometrul clasic cu mercur intrarectal, iar la copilul mare, axilar (la subrat). La domiciliu, parintii mai pot utiliza termometrul sublingual sau termometrul electronic, care se aplica pe frunte, dar numai pentru uz familial", precizeaza medicul Maria Runcan. Febra poate fi expresia unei boli usoare sau a unei boli grave. Din acest motiv, copilul febril trebuie vazut de medic. El nu trebuie lasat acasa mai mult de 24 de ore. Nu plecati insa de acasa inainte de a-i administra copilului un antitermic. Medicamentele antitermice nu trebuie sa lipseasca din casa unei familii cu copii. De asemenea, acestea trebuie luate oriunde ar merge familia. "Nu trebuie insa incurajata automedicatia. Nu este indicat tratamentul cu antibiotice fara prescriptie medicala. Antibioticele pot masca o boala sau este posibil ca afectiunea respectiva sa nu aiba tratament antibiotic", atrage atentia dr. Maria Runcan.

A. Un copil cu febra nu trebuie in nici un caz imbracat gros si invelit excesiv deoarece supraincalzirea va creste temperatura. Vestimentatia trebuie sa fie obisnuita, poate chiar mai lejera, ca sa permita pierderea de caldura prin piele. In schimb, nu este recomandat a scoate copilul afara, cu unele exceptii justificate, de exemplu, vizita la medic.

B. Pe perioada cat copilul este febril, baia zilnica nu trebuie amanata, chiar daca este vorba despre copii foarte mici sau sugari. Pentru cei de varsta scolara este recomandat un dus scurt, necesar pentru reglarea temperaturii corpului si pentru revigorarea lor. Parintii mai pot aplica pe fruntea si membrele copilului comprese la temperatura camerei.

C.Parintii nu trebuie sa intre in panica atunci cand copilul prezinta cresterea temperaturii corpului, ci sa actioneze cu calm, conform sfaturilor date de medicul pediatru. Nici de convulsiile febrile nu trebuie sa se teama. Numai copiii cu predispozitie genetica fac convulsii febrile, care pot aparea oricand de la varsta de 6 luni si dispar dupa 5-6 ani.

TRATAMENT
Copilul cu febra trebuie tratat in functie de varsta si de antecedentele lui patologice. Daca e vorba despre un copil sanatos se administreaza un singur antitermic intrarectal sau pe gura. Potrivit dr. Maria Runcan, in caz de alte boli sau de convulsii febrile, dupa antitermic se administreaza si un anticonvulsivant, apoi copilul trebuie dus la medic.

STIRI
ALOCATIE. Potrivit medicului Gheorghe Samoila, seful sectiei de nou-nascuti din cadrul Spitalului Judetean Giurgiu, mamele nu-si mai abandoneaza copiii la nastere pentru ca sunt tentate de banii pe care ii primesc de la stat pentru cresterea copilului in primii doi ani de viata, suma majorata la 8 milioane de lei pe luna. In ultimele trei luni, nici un copil nu a mai fost parasit la spitalul din Giurgiu.

RECORD. Cel mai mic copil din lume s-a nascut in SUA si a cantarit la nastere 244 de grame. La Spitalul Universitatii Loyola au venit pe lume la 19 septembrie 2004 doua gemene, Rumaisa (244 de grame) si Hiba (563 de grame), intr-o familie indiana. Potrivit medicilor, starea fetitelor este acum normala, isi regleaza singure temperatura corpului si nu mai au nevoie sa fie tinute la incubator. Copiii s-au nascut in a 26-a saptamana de sarcina din cauza unei boli a mamei. Daca cezariana s-ar fi facut cu trei saptamani mai devreme, gemenele nu ar fi avut nici o sansa de supravietuire. In prezent, Rumaisa cantareste 1,18 kg, iar sora sa a ajuns la 2,25 kg.

ECZEMA. Eczema sau dermatita atipica, de care sufera intre 12% si 20% dintre copiii din Europa, este o afectiune din ce in ce mai frecventa in tarile bogate, posibil din cauza igienei excesive. "Infectiile din copilarie protejeaza organismul de eczema", explica prof. dr. Yves de Prost de la Spitalul Necker din Paris. In comparatie, doar 2% dintre copii sufera de aceasta eczema in tarile magrebiene. Afectiunea, caracterizata prin mancarimi ale pielii, debuteaza cel mai adesea in jurul varstei de 2-4 luni, fiind mai putin frecventa printre copiii dusi la cresa sau care au frati.

PREMATURI. Aproape jumatate dintre copiii nascuti prematur prezinta importante deficiente ale dezvoltarii fizice sau/si psihice, din cauza carora au mari dificultati de invatare la scoala, conform celui mai vast studiu pe aceasta tema publicat in New England Journal of Medicine. Progresele medicinei fac posibila salvarea prematurilor nascuti din ce in ce mai devreme, dar in schimb nu permit rezolvarea handicapurilor multiple la care ei sunt expusi. Rezultatele studiului orienteaza specialistii care trebuie sa stabileasca o frontiera intre cei care au intr-adevar sanse de supravietuire si ceilalti, decizii care ridica intotdeauna numeroase controverse.

POLUARE. Cercetatorii americani afirma ca poluarea aerului afecteaza nou-nascutii, acestia venind pe lume cu o greutate mai mica decat cea normala. Doctor Jennifer Parker de la centrul american de statistici de sanatate din Maryland a efectuat un studiu despre efectele nefaste pe care poluarea le are asupra cresterii si dezvoltarii copiilor inainte de nastere. Urmarind 18.247 de femei care au nascut la termen, dr. Parker a ajuns la concluzia ca mamele expuse atat la particulele respirabile de nitrat, sulf, carbon, praf si gaz de esapament, cat si la cele de monoxid de carbon au adus pe lume bebelusi mai mici decat femeile care au fost mai putin expuse poluarii pe timpul sarcinii.

OBEZITATE. In Statele Unite ale Americii, obezitatea in randul copiilor continua sa creasca, produsele fast food fiind o cauza. In opt ani, cazurile de obezitate la copii cu varste intre 2 si 5 ani au crescut de la 3% in 1994 la 10% in 2002, potrivit raportului anual al Societatii Americane a Inimii. "Probabil ca situatia s-a mai agravat intre timp", a declarat doctorul Robert Heckel, presedintele societatii, calificand statisticile drept "foarte alarmante".
×
Subiecte în articol: copilul febra