x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Frumusetea se vede pe chip

Frumusetea se vede pe chip

18 Apr 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI, ANDRADA FLORIA
  • COSMETICA
  • Cosite ca Ileana Cosanzeana



    A fost odata ca niciodata o fata de imparat. Era atat de frumoasa, incat la soare te puteai uita, dar la dansa ba. Si avea un par lung si stralucitor, pe care il pieptana in fiecare seara. Lasand la o parte povestea, realitatea este cu totul alta. Atat femeile, cat si barbatii au probleme cu podoaba capilara. Stresul vietii moderne, poluarea, alimentatia incorecta ne fac sa avem un par lipsit de viata.

    "O metoda cu rezultate senzationale in ceea ce priveste stoparea caderii parului este mezoterapia. Prin aceasta procedura se injecteaza, cu ajutorul unor ace foarte fine, direct in pielea capului, o substanta numita minoxidil", explica medicul primar dermatolog Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica.

    Stimularea firului de par

    Injectarea se face la 3-4 milimetri in interiorul pielii, exact la radacina firului de par. Astfel, nu mai este nevoie de o cale de absorbtie cosmetica, care sa traverseze pielea si sa ajunga la radacina firului de par. Prin mezoterapie, substanta este aplicata direct acolo unde trebuie, producand intarirea vasului care hraneste firul de par, spune dr. Mihaela Leventer. Dupa injectare, are loc o hipervascularizatie locala, sangele hranitor stimuleaza foliculul pilos si determina aparitia unui fir de par robust dintr-o radacina care, altfel, s-ar fi atrofiat.

    Prin mezoterapie se obtine si cresterea densitatii firelor de par, si ingrosarea firelor existente. Se obtin efecte foarte vizibile in caderile de par cu zone libere, cum este pelaga, dar se foloseste si in celelalte caderi de par, mai ales la femeile cu alopecie difuza a crestetului capului. Sedintele se fac intr-o succesiune de 10 sedinte o data pe saptamana, si apoi o sedinta pe luna, timp de sase luni. In acest tratament se tine cont de ciclul de viata al firului de par de pe cap, care este de patru luni. Pentru o eficienta mult mai buna, pacientul isi poate intretine podoaba capilara cu ajutorul mijloacelor de cosmetica medicala: solutii, sampoane medicale, suplimente nutritive.

    APITERAPIE. In tratamentul parului se foloseste o masca din miere amestecata cu propolis si laptisor de matca, uleiuri vegetale, galbenus de ou. Aceasta se aplica la radacina parului, se maseaza usor pielea cu degetele muiate in apa calduta. Apoi se infasoara parul cu un prosop umezit in apa calda si stors bine. Peste prosop se pune o punga de plastic si se lasa 15-20 de minute. Tratamentul se face o data la 4-5 zile, inainte de spalarea parului. "Rezultatele acestui tratament se pot observa abia dupa trei luni", spune Nelly Pfeiffer, cosmetician la Centrul Roman de Apiterapie. FITOTERAPIE. Pentru combaterea seboreei si a matretii se face un amestec de radacini de brusture cu urzici. Parul se spala cu acesta o data la doua zile. "Un alt remediu este masarea pielii capului cu tinctura de brusture. 20 gr de radacina de brusture se pun in 100 ml de alcool si se lasa la macerat timp de 15 zile", precizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Pentru un fir de par sanatos si stralucitor se recomanda combinatiile de tincturi sau infuzii concentrate din urzica, mesteacan, nuc, cimbru si salvie. Dupa baie se fac frictionari locale cu aceste tincturi, fara sa se mai clateasca.

    Hidratarea pielii


  • de OANA ANTONESCU, GEORGETA LICSANDRU, LIANA HAINAROSIE

  • Produsele cosmetice vor fi alese in functie de sezon si de tipul de piele: uscata, deshidratata, seboreica, acneica sau sensibila. Indiferent de ten, primavara si vara sunt benefice produsele hidratante. "O persoana cu ten normal poate apela la produse cosmetice din magazinele obisnuite, pe cand persoanele cu probleme cutanate ar trebui sa le cumpere numai din farmacie, deoarece exista un control mai riguros al compozitiei", ne sfatuieste dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina. Pentru tenul lucios, cu pori si cosuri se impune o curatare blanda, care sa nu provoace iritatie, dar care sa indeparteze celulele moarte, poluantii atmosferici sau cosmetici. Exfoliantele usoare sunt cea mai buna alegere pentru redarea aspectului sanatos si luminos al pielii.

    Produsele cosmetice pe care le vom alege pentru tenul seboreic trebuie sa asigure absorbtia de sebum in exces. Cu toate acestea, un fond de ten ultramat poate sufoca porii.

    Pielea uscata, ridata si terna din cauza fumului de tigara are nevoie de o hidratare intensiva. Se recomanda curatarea blanda cu un tonic cutanat si nu cu apa si sapun, intrucat acestea vor accentua uscarea si disconfortul. Crema de noapte ar trebui sa regenereze pielea si sa indeparteze celulele moarte. Pentru acest tip de ten utilizati produsele care contin emolienti naturali: ceramide, acid hialuronic, vitamine, polizaharide, agenti care retin apa, ca de exemplu glicerina sau grasimi extrase din plante. Cand tenul este uscat, dar si sensibil, uleiul de masline poate fi un extratratament de noapte. Suplimentele nutritive cu zinc si seleniu, omega 3, vitamina A+D2, betacaroten, fitoestrogeni din soia pot ameliora aspectul pielii.

    ARGILA. Mastile cu argila au proprietati astringente, antiseptice, revitalizante, curata tenul de pete, elasticizeaza si dau stralucire pielii. Pentru tonifierea tenului obosit, argila se amesteca cu suc de castravete, se aplica in strat subtire pe fata, timp de 20-30 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Argila amestecata cu ulei de masline si galbenus de ou are proprietati hidratante. Mastile cu argila si ceai de albastrele combat ridurile.

    ALOE. Aloe-vera are efecte regeneratoare si cicatrizante. Tratamentele cu aloe-vera se potrivesc cel mai bine tenului predispus la inflamatie/eruptie, iritatii, cazuri in care aplicam frunza direct pe piele. Dr. Ileana Badea recomanda masca din argila si o frunza de aloe tocata, care are efecte detoxifiante si depurative. Cremele pe baza de aloe au rezultate foarte bune in caz de arsuri solare.
    CURA. Polenul, supranumit si celula vie, are rol de regenerare. Se administreaza intern, doua lingurite pe zi. Dupa o cura de 4-6 saptamani cu polen, efectele asupra pielii sunt vizibile: tenul devine mai luminos, mai proaspat, pielea corpului - mai fina. Tratamentele cu miere aplicata direct pe fata au efecte revigorante, indiferent de tipul de ten, arata cosmeticiana Nelly Pfeiffer. Pistruii pot fi estompati aplicand creme fotoprotectoare, in care am adaugat cateva picaturi de tinctura de propolis.

    INFUZIE. Pentru tenul uscat, dr. Larisa Ionescu-Calinesti ne sfatuieste sa folosim infuzia concentrata de galbenele facuta din 4 linguri de planta fierte in 250 ml de apa. Pentru tenul gras, seboreic, plantele indicate sunt cimbrisorul si brusturele. Pentru diminuarea cearcanelor, un efect foarte bun are infuzia de albastrele sau de petale de trandafir.
    ×
    Subiecte în articol: pielii tenul