x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fumatul ucide peste 100 de români pe zi

Fumatul ucide peste 100 de români pe zi

de Monica Cosac    |    09 Sep 2016   •   10:40
Fumatul ucide peste 100 de români pe zi
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Intenţia parlamentarilor de a modifica legea care interzice fumatul în spaţiile publice reprezintă „un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor”, în contextul în care, în Romania, mor 42.000 de oameni, în fiecare an, din cauza bolilor generate de fumat, avertizează ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 
Cu ocazia conferinţei „2035 - Prima generaţie fără tutun a României”, desfăşurată, ieri, la Palatul Cotroceni, ministrul Vlad Voiculescu a făcut un apel către Camera Deputaţilor să nu permită o „relaxare” a Legii antifumat, deoarece această măsură „nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătăţii publice”. Mai mult, acesta a arătat că amendamentele la Legea antifumat, propuse chiar de Comisia de Sănătate a Senatului, „permit, practic, să se fumeze în orice spaţiu închis”, dacă acesta este inscripţionat corespunzător, iar o astfel de modificare ar reprezenta „un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor, indiferent dacă sunt angajaţi sau angajatori, copii sau adulţi”, a acuzat ministrul Voiculescu, negând, totodată, că România are cea mai dură legislaţie în domeniul fumatului, aşa cum s-a afirmat deseori în ultimul an.
„Anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului. Asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, a exemplificat ministrul Sănătăţii. 
În România, principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, tumorile maligne şi complicaţiile respiratorii, a reamintit Voiculescu, atrăgând atenţia asupra faptului că efectele fumatului nu se văd imediat, ci, câteodată, şi după 15-20 de ani.  
„De aceea, pe lângă încurajarea lăsatului de fumat, este extrem de importantă prevenirea debutului. Mai pe româneşte, ar fi bine ca tinerii să nu se apuce de fumat. Cifrele, pe mine unul, mă sperie: 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 16 ani”, a mai spus ministrul Sănătăţii. 
Pe 7 iunie, după nici trei luni de la intrarea în vigoare a Legii 15/2016 care interzice fumatul în spaţiile închise, senatorii au dat  liber la fumat prin adoptarea unui proiect de lege care redefineşte „spaţiul închis”. Cu alte cuvinte, senatorii au decis că fumatul va fi permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop.
 

×