x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă"! Cine spune asta?

"Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă"! Cine spune asta?

28 Iul 2016   •   22:00
"Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă"! Cine spune asta?
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă şi în specialitate, iar medicii care au doar gărzi vor beneficia de concediu, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Dragoş Pîslaru, la ieşirea de la discuţiile avute la Ministerul Sănătăţii pe tema gărzilor medicilor.

"Discuţia nu a fost doar să aflăm de data acesta ce mai vor sindicatele. Am avut mai multe discuţii anterioare. Am venit cu soluţii. Pe partea de Codul Muncii am venit cu nişte lucruri care clar ajută. Am explicat astăzi că am rezolvat împreună cu Ministerul Sănătăţii problema vechimii şi mai bine zis a faptului că timpul pe gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă şi ca vechime în specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat. L-am clarificat împreună, în discuţiile bilaterale, în echipă, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii", a spus Dragoş Pîslaru.

Potrivit acestuia, un alt lucru foarte important discutat a fost cel al plăţii sporurilor de noapte pentru gărzile care se fac pentru completarea orelor de lucru.

"Am agreat în acelaşi timp ca pentru contractul individual de muncă al medicilor care au doar gărzi, atunci evident trebuie să beneficieze de concediu, conform prevederilor Codului Muncii. Este un lucru absolut firesc şi care decurge ca urmare acestui lucru pe care l-am permis prin OUG 20, de a exista contract individual de muncă separat", a afirmat Dragoş Pîslaru.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, s-au întâlnit, joi, la ora 16:00, cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, pentru a discuta pe tema plăţii gărzilor suplimentare.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" preciza, într-un comunicat remis AGERPRES pe 24 iulie, că în disputa cu Ministerul Sănătăţii pe tema plăţii gărzilor suplimentare problema este reprezentată de semnificaţia diferită a cuvântului "plată" pe care o dă ministerul, iar sindicatele cer acordarea tuturor drepturilor aferente acestora.

Reprezentanţii Federaţiei susţin că în cadrul negocierilor de vineri, 22 iulie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au indicat în mod clar că, din punctul de vedere al instituţiei, nu există cadrul legal pentru acordarea acestor drepturi, arătând că s-au înaintat solicitările lor Ministerului Muncii, rezolvarea lor depinzând de deciziile acestei instituţii.

"În acest sens, reiterăm încă odată, în mod public, solicitarea unei întâlniri comune între reprezentaţii celor două instituţii şi cei ai Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", pentru rezolvarea problemelor ce ţin de gărzile medicilor şi a tuturor problemelor rămase nerezolvate în salarizarea personalului din sistemul sanitar. Reamintim faptul că aceste solicitări au fost transmise în mod consecvent în ultimele două luni, amânarea negocierilor conducând la situaţia actuală", se spunea în comunicat.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: garzi spitale garzi suplimentare