x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ghimbirul cade bine la stomac

Ghimbirul cade bine la stomac

de Andrada Floria    |    07 Feb 2006   •   00:00
Ghimbirul cade bine la stomac
TERAPII COMPLEMENTARE
Studiile realizate in SUA demonstreaza ca ghimbirul, gratie substantelor continute, are proprietati anticanceroase, in special in cazul cancerului digestiv.
Conform unor cercetari efectuate de American Association of Cancer Research (Asociatia de Cercetare Oncologica din Statele Unite), gingerolul, substanta care da gustul iute al ghimbirului, stopeaza cresterea tumorilor canceroase la soareci. Insa acest condiment este cunoscut in special pentru efectele sale benefice in cazul gastritelor hipoacide, in anorexii si pentru stimularea apetitului. De asemenea, "prin modul in care actioneaza pe tractul gastrointestinal, ghimbirul inlatura senzatia de greata si voma", arata dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Actiuni terapeutice


Radacina de ghimbir are efect expectorant, fiind recomandata in tuse seaca sau bronsite. "Tratamentul cu ghimbir trebuie folosit cu precautie de pacientii care sufera de boli inflamatorii ale pielii, care au febra mare sau hemoragii", precizeaza specialistul. De asemenea, medicul arata ca produsele pe baza de ghimbir sunt contraindicate persoanelor cu ulcer sau cu gastrita hiperacida. "Ghimbirul poate fi utilizat si extern, sub forma de comprese, in cazul artritei, al durerilor de cap", explica doctorul Ionescu-Calinesti. De la ghimbir se foloseste rizomul decorticat, fie sub forma de pulbere, fie ca suc obtinut in urma stoarcerii radacinii. O cura cu ghimbir consta in administrarea unui varf de cutit cu pulbere de doua-trei ori pe zi. Persoanelor care nu suporta gustul puternic al ghimbirului li se recomanda sa introduca praful in apa fierbinte si sa il lase cinci minute, obtinandu-se astfel o infuzie de ghimbir. Un alt mod de a face o cura cu ghimbir este de a bea sucul proaspat: se taie radacina feliute si se pun in storcatorul de fructe.

STUDIU. Ghimbirul "bate" medicamentele administrate pentru atenuarea starii de greata si voma postoperatorii. Rezultatele unui studiu, la care au participat pacienti cu interventii chirurgicale recente, au aratat ca ghimbirul este mai eficient impotriva greturilor si senzatiilor de voma postoperatorii decat anumite medicamente. Acest condiment stimuleaza activitatea intestinala si ajuta la producerea de saliva si de sucuri gastrice, pentru usurarea digestiei. De asemenea, ghimbirul contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenind racelile si gripa.

×
Subiecte în articol: ghimbirul ghimbir