SANATATEA ADULTULUI
Femeile minione sufera mai des de osteoporoza. Grasele sunt insa mai ocolite de osteoporoza fiindca in stratul lor zdravan de grasime se stocheaza estrogeni, care franeaza pierderea de masa osoasa si asta este de inteles fiindca femeile dupa menopauza sunt atinse de osteoporoza tocmai fiindca ovarele lor nu mai secreta acesti hormoni.
Doctor Florin Radulescu, medic primar reumatolog la Centrul de reumatologie, prezinta osteoporoza mai ales din unghiul de vedere al reumatologiei. S-a constatat ca femeile care nu au nascut fac mai usor osteoporoza. De asemenea, cercetarile au scos in evidenta faptul ca rasa alba este mai lesne atinsa de osteoporoza fata de populatia neagra. Bineinteles ca sufera de fenomenul osteoporotic avansat mai ales femeile intrate devreme in menopauza fiindca in fiecare an se pierde cam 1-3% din structura osoasa.
Ei bine, fumatul face rau si in aceasta directie, tutunul inlesneste aparitia osteoporozei. Daca o vreme atentia medicinii s-a focalizat mai ales pe osteoporoza la femei, cea care apare evidenta dupa menopauza, astazi se aduce in atentia medicilor si osteoporoza la barbati, chit ca ea se instaleaza mai tarziu, la peste 60 de ani. Cum se poate trata osteoporoza? In primul rand trebuie ca femeile, dar si barbatii sa faca mai multa miscare, activitatea fizica sustinuta consolideaza osul. Oamenii trebuie sa adopte un regim alimentar echilibrat si diversificat, el trebuie sa fie bogat in lactate.
Apoi e necesar aportul de calciu, insotit de vitamina D, este absolut necesara inghitirea de preparate din cutie cu compozitie speciala de calciu si vitamina D datorita faptului ca nu sunt suficiente cantitatile de calciu aduse de mancare. La baremul normal de 1.000 de miligrame de calciu pe zi se ajunge si cu o cantitate suplimentata prin produsele farmaceutice.
|
MEDICAMENTE. Se pot inghiti si medicamente, au aparut clase asemanatoare estrogenilor, dar care nu sunt de fapt hormoni, este clasa bifosfonatilor, care mai stapanesc pierderea de masa osoasa. Cercetarile moderne au evidentiat si efectul favorabil al parathormonilor, niste preparate din hormoni paratiroidieni.
|
Citește pe Antena3.ro