x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gripa nu-i ca Ebola

Gripa nu-i ca Ebola

de Magda Marincovici    |    05 Noi 2014   •   19:51
Gripa nu-i ca Ebola
Gripatul tuşeşte, are durei în gât, cel cu Ebola vomită, are diaree, hemoragii şi ambii bolnavi au febră mare
Câteva simptome sunt comune gripei sezoniere şi febrei hemoragice Ebola, ceea ce poate crea panică şi confuzie. În acest sens, Centrul american de control şi prevenţie a bolilor(CDC) a lansat o campanie de informare cu scopul de a veni în sprijinul populaţiei pentru a face o diferenţiere corectă între cele două boli.
Ideea acestei campanii de informare a fost susţinută de faptul că sfârşitul lunii octombrie marchează începutul sezonului gripal.

De asemenea, această campanie de informare mai este susţinută şi de faptul că despre virusul Ebola se vorbeşte la timpul prezent atât în America cât şi în Europa. Pentru a face diferenţa, CDC propune evidenţierea simptomelor specifice celor două patologii. Daca suferiţi de tuse, dureri în gât sau de o congestie nazală, este vorba de gripă. Ebola nu este asociată cu aceste simptome. În schimb, Ebola se manifestă cu stări de vomă şi de diaree în primele trei-şase zile de la contaminarea cu virusul care provoacă febra hemoragică. Pacienţii au stare generală alterată, de slăbiciune. De asemenea, ei au dureri de stomac şi, în unele cazuri, echimoze şi sângerări inexplicabile. Şi persoana gripată, şi cea cu virusul Ebola prezintă febră mare.

Sunt diferenţe şi în privinţa modului de transmitere a celor tipuri de virusuri. Virusurile gripale se transmit pe calea aerului de la o persoană contaminată la alta, atunci când tuşeşte sau strănută. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele sau fluidele biologice ale persoanei contaminate. Transmiterea se face, în principal, prin piele sau mucoase în timpul contactului direct cu fluide biologice sau secreţii, cum sunt: vomă, săruri, urină, spermă etc., aparţinând persoanei infectate. Este important de subliniat că doar pacienţii contaminaţi şi care prezintă simptomele bolii sunt susceptibili de a transmite virusul. Aceste simptome se manifestă în intervalul 2-21 de zile de la expunerea virală. În acest stadiu, bolnavul contagios este extrem de slăbit astfel încât, probabil, nu prea călătoreşte, riscul de transmitere a bolii fiind redus.

În cadrul acestei campanii de informare, CDC atrage atenţia că, preocupaţi mai mult de virusul Ebola, să subestimăm riscurile gripei. Chiar dacă gripa este considerată o boală “uşoară”, comparativ cu Ebola, totuşi trebuie luată în serios, mai ales în cazul copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu sistemul imun afectat. Este motivul pentru care medicii recomandă cu mai multă putere ca altădată vaccinarea tuturor persoanelor, începând cu bebeluşii de şase luni. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa sezonieră afectează, în fiecare an, la nivel global, aproximativ cinci milioane de persoane şi provoacă, printre acestea, 500.000 de decese.

×