Medicamentele folosite in mod obisnuit pentru calmarea durerilor, printre care ibuprofenul, pot creste cu pana la 40% riscul batailor neregulate ale inimii. Antiinflamatoarele, disponibile in supermarketuri si farmacii, fusesera asociate dinainte cu riscuri mai mari de atacuri cardiace si infarcturi, scrie The Telegraph.
Un studiu realizat recent a aratat pentru prima data o legatura intre medicamente si fibrilatiile atriale, altfel spus tulburari de ritm sau batai neregulate ale inimii.
Expertii au analizat datele a 32.602 pacienti cu fibrilatii, din 1999 pana in 2009. Persoanele care au inceput recent sa foloseasca medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (NSAIDS), care includ ibuprofenul si aspirina, prezentau un risc cu 40% mai mare sa aiba fibrilatii, adica patru noi cazuri pe an la 1.000 persoane. Formele mai noi ale medicamentelor, cunoscute ca inhibitori selectivi ai COX-2, au fost asociate cu o crestere cu 70% a riscului la noii utilizatori, altfel spus, sapte noi cazuri pe an la mia de persoane.
Persoanele mai in varsta prezinta cel mai mare risc sa sufere de fibrilatii ca urmare a consumului de medicamente antiinflamatoare, iar pacientii cu afectiuni ale ficatului sau cu artrita reumatoida sunt deosebit de vulnerabili cand incep sa ia inhibitori ai COX-2.
Studiul, publicat marti in British Medical Journal, s-a desfasurat pe datele medicale de la Aarhus University Hospital din Danemarca. Cercetatorii sustin ca studiul arata ca trebuie sa se aiba grija ca fibrilatiile atriale sau tulburarile de ritm cardiac sa fie luate si el in considerare, alaturi de riscurile cardiovasculare, cand se prescriu NSAIDS. Prof. Henrik Toft Sorensen, care a condus studiul, spune ca pacientii cu boli cardiace pot lua in continuare medicamentele mentionate, dar trebuie sa discute cu doctorul despre posibilele riscuri. Echipa de oameni de stiinta va continua cercetarile pentru a afla care pacienti sunt mai expusi efectelor periculoase ale medicamentelor, incheie el.