x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ÎNCERCARE - Un copil cu o inimă prea mare suferă

ÎNCERCARE - Un copil cu o inimă prea mare suferă

de Irina Munteanu    |    24 Oct 2008   •   00:00
ÎNCERCARE - Un copil cu o inimă prea mare suferă

Unii părinţi apelează la noi pentru a reuşi să strângă banii necesari unor operaţii care se pot face numai în China. Cristina Niculae, din Buhuşi, ne-a scris pentru că fiul ei Noni trebuie să ajungă la Târgu-Mureş, la Clinica de cardiologie, iar ea nu are bani ca să facă acest drum.



Cristina îşi creşte singură cei trei copii; părinţii ei au murit, tatăl lui Noni, băieţelul ei bolnav, e la puşcărie, iar fratele ei face zilnic naveta la Bacău şi e plecat de dimineaţa până seara. După ce o porneşte pe Aurelia, care e elevă în clasa a IV-a, la şcoală, Cristina îşi împarte timpul către Andrei, băieţelul ei de 2 ani, şi Benone, Noni, cum îl alintă ea. Noni are 6 ani, dar nu vorbeşte, nu stă în picioare, nici măcar în fund şi nici nu se joacă. Tot ce face este să-l urmărească din ochi pe frăţiorul lui şi să râdă. Primul copil al Cristinei s-a născut prin cezariană; bebeluşul se blocase cu capul în colul uterin, n-a mai putut ieşi şi femeia a fost dusă de urgenţă la Bacău. Fetiţa a primit nota 7 la naştere.

NAŞTERE DIFICILĂ
"Dar nu acelaşi noroc l-a avut şi cel de-al doilea copil al meu, Benone-Cristian Vlad. Pe timpul celor nouă luni de sarcină, doctorul mi-a spus să mă pregătesc de cezariană, că nu voi putea să nasc normal. Când a venit timpul să nasc, m-am dus la spital, iar doamna doctor Popa m-a întrebat dacă am bani pentru operaţie. Eu am întrebat câţi bani îmi trebuie, doctoriţa s-a supărat şi mi-a spus că nu suntem la piaţă să ne târguim şi m-a lăsat pe mâna unei asistente ca să nasc. Abia a doua zi la ora 13:15 am născut normal, copilul s-a blocat, creierul nu s-a oxigenat, a depus efort pentru a ieşi, iar inima s-a deformat şi s-a mărit. Copilul a rămas bolnav şi se chinuieşte de şase ani", spune Cristina. Pentru că doctorii i-au spus că nu pot pune un diagnostic copilului până când nu împlineşte 1 an, mama a aşteptat să treacă timpul. "Când a făcut 1 an, am fost cu el la control şi parcă i s-a semnat sentinţa." Medicii i-au spus că fiul ei suferă de malformaţie congenitală de cord cu defect septal interventricular, shunt stânga – dreapta, cardiomegalie, encefalopatie cronică, retard psihomotor sever, stridor laringian, epilepsie sintomatică, scorioză, sindrom convulsivant.

SPERANŢA: TĂRGU-MUREŞ
Neuropsihiatrul i-a prescris la început carbamazepin, dar pentru că după un an crizele de convulsie erau prea dese, i-a schimbat tratamentul cu Depakine sirop şi Tanakan soluţie, tratament pe care îl continuă şi acum. Cardiologul i-a spus mamei că boala de inimă de care suferă copilul este foarte gravă şi că fără operaţie nu are şansă să trăiască. I-a recomandat să meargă la clinica de cardiologie şi transplant din Târgu-Mureş.

Cristina Niculae ne mărturiseşte că nu a ajuns la această clinică pentru că nu are posibilitatea materială: "Îmi cresc singură cei trei copii, cu un salariu de însoţitor şi alocaţiile lor. Din cele cinci milioane cât iau pe lună, trebuie să plătesc chiria, lumina, să o ţin pe fată la şcoală, trebuie să plătesc tratamentul băiatului, dar şi pamperşii, pentru că apa este departe şi nu-mi pot permite să spăl în fiecare zi. Nu am reuşit să îmi cumpăr şi eu măcar o căruţă de lemne, pentru că sunt foarte scumpe – vreo trei, patru milioane". Mama lui Noni vrea să îşi ducă fiul la clinica din Târgu-Mureş; cei care vor să o ajute pot vira bani la Banca Transilvania; Titular cont: Niculae Cristina; Cod IBAN: RO53BTRL00401201N86075XX. Dacă vreţi să luaţi legătura cu Cristina Niculae, o puteţi suna la acest număr de telefon: 0752-65.67.83.

"Noni ar trebui să meargă la kinetoterapeut, dar mi-ar fi greu să merg cu el, ar trebui să-l duc îmbrăcat la patru ace, şi nu am hăinuţe"

"Ca să plătesc o maşină până la Târgu-Mureş mi-ar trebui două milioane. Ca să merg cu ambulanţa, ar trebui să ajung la Bacău şi nu am cu cine să-i las pe ceilalţi copii"


Cristina Niculae - mama lui Beni

×
Subiecte în articol: pagina de suflete