In mod normal, la nasterea la termen, baieteii au testiculele coborate in bursa scrotala. Trebuie sa stim ca in viata embrionara testiculele se formeaza din ceea ce se numeste creasta genitala, in zona unde se gaseste rinichiul in mod normal la adult.
In mod normal, la nasterea la termen, baieteii au testiculele coborate in bursa scrotala. Trebuie sa stim ca in viata embrionara testiculele se formeaza din ceea ce se numeste creasta genitala, in zona unde se gaseste rinichiul in mod normal la adult.In momentul in care s-au format, ele coboara in cele noua luni de viata intrauterina. "Cand nou-nascutului i se pune scorul Apgar, ar trebui sa se faca si un control pentru a se stabili daca testiculele sunt la locul lor: in bursele scrotale. In 90% dintre cazuri, testiculele sunt plasate corect. Intrucat pana la varsta de un an testiculele pot cobori in bursele scrotale, aprecierea definitiva asupra pozitiei testiculelor o facem la varsta de un an. 2% dintre baietii in varsta de un an prezinta unul sau ambele testicule necoborate. Aceasta este de fapt incidenta reala a ceea ce se numeste ectopie testiculara (din termenii din limba greaca ec - in afara; topos - loc)", explica prof. dr. Ionel Sinescu, seful Centrului de Urologie si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Daca testiculele nu sunt in bursa scrotala se pune problema unde sunt. Ele pot fi pe traseul de la locul unde s-au format: in abdomen, in canalul inghinal, in regiunea femurala, la baza coapsei, in spatele vezicii urinare.
Investigatii
Exista ectopie unilaterala: un singur testicul in scrot, celalalt necoborat in scrot. Ectopie bilaterala, cand cele doua testicule nu sunt in bursele scrotale. Poate fi agenezie unilaterala, lipsa unui testicul. Si agenezie bilaterala, absenta totala a testiculelor, copilul prezentand totusi caracteristici masculine. Pentru a gasi testiculele se recomanda o serie de investigatii. Ecografia abdominala este prima si cea mai simpla investigatie si putem avea sansa sa depistam ovoidul testicular, evident de dimensiuni mici. Daca ecografia nu evidentiaza nimic, se recurge la tomografia computerizata, in sectiuni subtiri din 4 in 4 milimetri, de la diafragma in jos pana in regiunea scrotala si se cauta structura testiculara. Se mai folosesc rezonanta magnetica si laparoscopia. Uneori si prin palpare, daca este superficial, in regiunea inghinala, testiculul poate fi izolat. Prin dozari hormonale specifice se pot evidentia niveluri mai scazute in sange care pun medicul pe directia cea buna.
Riscul de cancer
In masura in care functia endocrina este pastrata (secretia de testosteron), copilul se dezvolta normal, capata caracterele sexuale masculine, dar fertilitatea poate fi afectata. Trebuie stiut ca secretia de testosteron se pastreaza la testiculul ectopic. In plus mai sunt si glandele suprarenale care secreta sexoizi. Dupa varsta de trei ani, testiculul ectopic care sta la temperatura mai mare cu un grad, un grad si jumatate sufera modificari de doua tipuri. Primul tip il reprezinta modificarile pe linia secretiei exocrine, respectiv formarea de spermatozoizi, fertilitatea fiind asigurata doar de testiculul pozitionat in scrot. Al doilea tip de modificari pot duce la cancer testicular pe testiculul ectopic. Acest tip de modificari reprezinta risc de cancer de 40 de ori mai mare pe testiculul ectopic, comparativ cu cel normal. Din cauza temperaturii mai mari, testiculul respectiv devine hipotrofic (este mai mic). De asemenea, mai secreta niste principii ca niste antigene, care declanseaza formarea de anticorpi. Acestia au ca tinta lupta impotriva testiculului normal, provocand un fel de boala autoimuna. "Astfel, sunt suficiente motive ca pana la varsta de trei ani, daca unul sau ambele testicule nu sunt la locul lor, sa facem efortul de diagnosticare: a depista unde sunt si daca e vorba de ectopie sa le aducem in scrot. In situatia unei agenezii bilaterale se impune terapia hormonala de subtitutie", spune prof. dr. Ionel Sinescu.
SFATUL MEDICULUI
|
Si testiculul mobil se trateaza pentru ca nu este bine sa stea in alta parte decat in scrot. Nu intamplator testiculele sunt pozitionate in exteriorul organismului, in scrot. In scrot temperatura este mai mica decat in interiorul organismului (minimum 37,5 grade Celsius). Aceasta diferenta de aproximativ un grad intre locul normal de pozitionare a testiculului (scrot) si cel anormal favorizeaza, incepand de la pubertate, procesul de embriogeneza, de formare de spermatozoizi. Acest proces debuteaza la trei ani si consta in pierderea functiei de formare de spermatozoizi in cazul testicului afectat si chiar la ambele testicule, daca ambele sunt mobile.
|
Citește pe Antena3.ro
STIATI CA
|
|
|
ATENTIE. Este misiunea medicilor de a sesiza la timp aceste anomalii. Un rol important revine familiei. Daca se scapa de acest filtru, cel putin medicul de la gradinita, cel de la scoala pot descoperi si actiona rapid. "Pentru ca nu trebuie sa existe ceea ce operam noi in Romania: barbati la 30-40 de ani cu asemenea probleme. Pentru ca acesti barbati sufera un dublu handicap: fizic si psihic", atentioneaza prof. dr. Ionel Sinescu.
|