x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate In viitor, sportivi dopati genetic

In viitor, sportivi dopati genetic

de Steluta Indrei    |    17 Ian 2006   •   00:00
STIINTA
Beijing. August 2008. Jocurile Olimpice din China se anunta un triumf pentru tara-gazda. Organizatorii chinezi si-au propus sa castige 50 de medalii de aur si sa bata nici mai mult, nici mai putin de 22 de recorduri mondiale. Lumea sportiva si oamenii de stiinta au inceput deja sa-si puna unele intrebari. Au reusit chinezii ca puna la punct un program de dopaj genetic? Sau gandurile lor sunt pure speculatii?

"Dopajul genetic nu este chiar de domeniul science-fiction. La un moment dat, cercetatorii ar putea pune la punct modificarea genetica a sportivilor. Deja unii dintre cei care se ocupa de cercetarea genetica au fost contactati de sportivi, antrenori sau reprezentanti ai unor cluburi", a dezvaluit Olivier Rabin, directorul stiintific al Agentiei Mondiale Antidopaj (AMA), intr-un articol publicat de cotidianul francez Le Figaro. Lee Sweeney, cercetator la Universitatea din Pennsylvania (SUA), care a reusit in 2004 sa modifice genetic soareci pentru a deveni mai musculosi si mai puternici, este unul dintre cei cautati de lumea sportiva.

Manipularea genelor, disponibila

Subiectul dopajului genetic reprezinta o sursa importanta de ingrijorare. De aceea AMA a organizat la Stockholm un simpozion international pe aceasta tema, care a reunit 50 de personalitati ale stiintei. "Nu avem nici o dovada in sprijinul afirmatiei ca sportivii au utilizat deja dopajul genetic, dar tehnologiile sunt cunoscute si in mare parte disponibile", a admis Olivier Rabin, care este de profesie doctor in toxicologie. Potrivit acestuia, mai exista totusi un obstacol: "Transferul genelor nu este inca foarte bine stapanit, ceea ce limiteaza sansele de reusita. Manipularea genelor nu este la fel de simpla ca administrarea unui steroid". Cum poate terapia genetica sa modifice performantele sportivilor? Datorita genelor care controleaza cresterea masei musculare si a celulelor sangvine. In prezent, pentru a-i creste rezistenta la efort, unui sportiv i se poate da o substanta dopanta. In viitor i se pot inocula gene dopante.

PERFORMANTE. In Spania, echipe de medici lucreaza deja pentru identificarea genelor capabile sa previna accidentarile sportivilor. In Australia, Federatia de Fotbal a testat genetic jucatorii pentru a detecta tinerele talente, pana cand Comitetul Olimpic Australian s-a opus acestei metode. Din 1999, cercetatori din Marea Britanie, Statele Unite si Spania au pretins ca exista o gena a performantei. Este vorba despre o enzima numita Angiotensin-Converting.

INTERZIS. Inca din 2003, dopajul genetic, desi pentru moment virtual, este inscris in lista oficiala a substantelor si metodelor interzise. AMA vrea sa opreasca din start visul trisorilor: dopajul fara riscul de a fi prins. De aceea, AMA tine pasul cu cercetatorii si detine elemente care vor permite detectarea dopajului genetic.
×
Subiecte în articol: genetic