x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Inelusul magic

17 Ian 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT
Reputati specialisti din Europa si Statele Unite implicati in lupta contra obezitatii au ajuns la o concluzie comuna: inelul gastric ajuta la dobandirea unei greutati aproape de cea normala.
MAGDA MARINCOVICI

Doctorul Lars Sjostrom de la Spitalul Universitar din Sahlgrenska (Suedia) sustine ca inelul gastric este un procedeu optim de tratare a obezitatii. La prima vedere, acest inel poate aparea ca formula magica de revenire la greutate normala. Deoarece "inelul magic" reuseste sa micsoreze capacitatea stomacului cu ajutorul unui inel pozitionat in partea superioara a stomacului. Pentru vizualizarea metodei, unii au apelat la o comparatie extrem de sugestiva. Imaginati-va un stomac cat un pepene care se reduce la dimensiunea unei portocale. Inelul este reglabil, creeaza senzatia de satietate, poate fi indepartat la nevoie.

Senzatia de ghiftuit

Mai important este ca inelul poate fi plasat laparoscopic. Procedeul laparoscopic necesita anestezie generala. Chirurgul face cateva mici incizii in peretele abdominal si prin niste tuburi inguste sunt introduse instrumente chirurgicale specifice si gaz care sa indeparteze peretele abdominal de viscerele abdominale (stomac, ficat, intestin subtire si gros). Chirurgul poate vedea in interiorul abdomenului folosind o minicamera de luat vederi, care, de asemenea, se introduce prin acele tuburi. Imaginea preluata de camera se vede pe un monitor asemanator ecranului tv. Aceasta tehnica este numita "laparoscopica" si este considerata "miniinvaziva".

Inelul este montat in jurul partii superioare a stomacului si creeaza o noua mica punga gastrica, cea mai mare parte din stomac ramanand sub inel. Punga superioara poate aduna un mic volum de alimente. Inelul controleaza, de asemenea, stoma (deschiderea gastrica) dintre cele doua parti ale stomacului. Astfel controleaza fluxul alimentar intre punga superioara si restul stomacului si va permite sa va simtiti satul mult mai repede, iar aceasta senzatie sa dureze mai mult.

Dar atentie, nu va lasati coplesiti de optimism! Persoanele obeze au multe probleme de sanatate care pot fi o piedica in folosirea inelului gastric pentru reducerea greutatii. Acestea pot fi afectiuni inflamatorii in zona tractului gastrointestinal, unele boli cardiace sau respiratorii grave, afectiuni care se manifesta prin sangerare in zona esofagului sau stomacului. Aceasta metoda de slabire este contraindicata persoanelor cu pancreatita cronica, ciroza hepatica, dependente de alcool sau droguri. Contraindicat este inelul gastric in cazul femeilor insarcinate, al persoanelor sub 18 ani, al celor alergice la materialele din care este confectionat dispozitivul.

Specialistii au grija sa-i aduca pe grasi cu picioarele pe pamant, mai precis pe cantar. Astfel, obezii trebuie sa stie ca inelul gastric este doar un instrument. Dar daca pacientul va consuma in continuare multe dulciuri, bauturi energizante, chirurgul ar putea sa-l anunte ca nu-i cazul sa-i mai "sugrume stomacul". De altfel, specialistii atrag atentia ca oricare dintre metodele de combatere a obezitatii ar fi alese, ele trebuie asociate cu participarea efectiva a pacientului, cu efortul sau de vointa.

TEHNICA MODERNA
Acest sistem presupune un inel de silicon, care are pe interior un rezervor circular ce poate fi umplut cu solutie salina. Acesta este plasat in jurul partii superioare a stomacului si creeaza o noua mica punga gastrica, cea mai mare parte din stomac ramanand sub inel. Punga superioara poate depozita un mic volum de alimente. Inelul controleaza de asemenea stoma (deschiderea gastrica) dintre cele doua parti ale stomacului. Astfel controleaza fluxul alimentar intre punga superioara si restul stomacului. El va permite sa va simtiti satul mult mai repede, iar senzatia sa dureze mai mult.

STIATI CA
  • In lume aproximativ 1,7 miliarde de persoane sunt obeze sau supraponderale. Aceasta cifra este in permanenta crestere in ultimii 20 de ani.
  • O persoana este declarata obeza daca indicele ei de masa corporala (IMC) este peste 30.
  • IMC se calculeaza facand raportul dintre greutatea in kilograme si inaltimea la patrat. Peste 40, IMC semnaleaza o obezitate numita morbida.
  • Interventiile chirurgicale utilizate pentru combaterea obezitatii permit, in medie, o pierdere de 61% din excesul ponderal, ceea ce conduce la reducerea riscurilor de diabet, exces de colesterol, boli cardiovasculare, cancer.
  • STIRI
    AVERTISMENT. Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", atrage atentia ca orice dieta de slabit trebuie personalizata. Este o mare eroare sa urmam orice dieta descoperita in reviste, deoarece exista pericolul ca ea sa reprezinte un risc pentru sanatate. Specialistul este cel care decide care este dieta potrivita, care sunt cantitatile si alimentele ce vor fi consumate in functie de varsta, ocupatie, sex, profesie si stare de sanatate.

    INEGALITATE. Comparativ cu femeile, barbatii sunt campioni absoluti la alimentatie dezechilibrata: putin variata, bogata in grasimi. In plus, barbatii sunt frecvent victime ale abuzului de alcool. Din pacate, barbatii sunt si foarte greu de convins sa-si modifice stilul de alimentatie. Aceasta in conditiile in care ei se arata foarte interesati de fizicul lor. Dar cand sunt hotarati sa slabeasca, ei apeleaza mai degraba la activitate fizica decat la diete de slabit. Si aceasta deoarece nu pot renunta la placerea de a rontai cand sunt in fata televizorului sau pe stadion.

    EFECTE. Dezechilibrele alimentare provocate de dietele severe de slabit au efecte nefaste asupra podoabei capilare. Specialistii atrag atentia ca la persoanele care urmeaza diete de slabit se constata o fragilizarea accentuata a firului de par. De asemenea, la aceste persoane parul se rareste foarte mult. Aceste efecte se accentueaza daca dietele de slabit sunt severe, reluate la intervale scurte si asociate cu medicamente de slabit. Din fericire, intensitatea efectelor neplacute se reduce pe masura ce se revine la o alimentatie echilibrata si variata.
    ×
    Subiecte în articol: stomacului inelul