SANATATEA ADULTULUI
Sunt oameni care pleaca nemultumiti de la cardiolog, pentru ca acesta nu le-a scris nici o reteta cu medicamente si ei venisera cu inima batand in mare viteza.
Cum sa le spuna medicul ca n-au motive de impacientare, cand sunt in pline palpitatii si inima se framanta ca o pasare speriata? Ei bine, medicina a demonstrat ca multi oameni, aproape toti, au una-doua extrasistole pe zi.
Extrasistola este o bataie in plus aparuta inainte de momentul normal in care trebuie sa se manifeste, bataie in plus urmata de o pauza. Multi oameni sesizeaza pauza in bataia inimii si, daca aceste extrasistole se inregistreaza pe o inima normala, situatia nu cere nici un fel de terapie.
De altfel, americanii au facut un studiu pe 2.000 de studenti la Medicina aflati in sesiunea de examene si toti aveau extrasistole.
Fibrilatia atriala
Doctorul Gabriel Tatu Chitoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, explica fibrilatia atriala si alte tulburari de ritm. Cand o inima bate prea repede, ea se afla in tahiaritmie, daca ea bate prea incet, fenomenul se numeste brahiaritmie. Ambele stari au ca efect o scadere a debitului de sange pompat de inima care nu mai ajunge in cantitate suficienta la creier si in alte zone ale organismului omenesc. Exista tahicardia paroxistica in care stimulii de inima emit cam 140 de semnale pe minut. Daca acest galop se manifesta in atrii, este vorba despre tahicardie paroxistica atriala, daca se manifesta in etajul de jos, este vorba despre tahicardie paroxistica ventriculara. Cand stimulii ce determina batai ale inimii sunt numerosi, 220-250 de stimuli/minut, este vorba despre flatter atrial sau in compartimentele de jos flatter ventricular. Cele mai multe batai se inregistreaza in fibrilatii, 400-600 batai/minut. Daca cele 400-600 de batai/minut cuprind ventriculul, acesta se misca precum intr-o viermuiala, nu mai este vorba despre pompaj de sange, si este o catastrofa. Ventriculul se contracta rapid la 400-600 de batai/minut, nu mai pompeaza sange si bolnavul intra in stop cardiac.
Citește pe Antena3.ro
Anticoagulante
Oamenii cu fibrilatia atriala traiesc mult, cu conditia de a urma constiincios tratamentul. O fibrilatie atriala aparuta recent de 24-48 de ore se poate aduce la un ritm normal cardiac cu medicamente sau cu soc electric.
|
SFATUL MEDICULUICei care sunt in tulburari de ritm trebuie oricum sa se prezinte la cardiolog si, daca in urma investigatiilor se stabileste ca inima lor este sanatoasa, pacientii respectivi nu vor primi nici un tratament pentru aceste tulburari de ritm.Daca insa fibrilatia sau alte tulburari de ritm se inregistreaza pe o inima deja cu alte afectiuni cardiace, se impune una din terapiile mentionate mai sus. |
|
MEDICAMENTE. Trombostopul si sintromul sunt medicamente anticoagulante pentru fibrilatia atriala. Deci fibrilatia atriala poate fi controlata, dar depinde pe ce inima se instaleaza ea. Fibrilatia atriala complica lucrurile daca inimile sunt bolnave, au suferit un infarct sau boli ale valvelor. Incercand o comparatie pentru aceste inimi ce alearga prea repede, una este sa dai bice unui cal puternic si alta e sa dai bice unui cal costeliv.
TRATAMENT. Alte medicamente care ajuta acel nod dintre atrii si ventricule pe post de director adjunct sa filtreze ritmul prea mare de contractii din atrii, astfel ca ventriculele sa se contracte mai putin, sunt: digitala, betablocantele din familia propanolon si medicamentele blocante de calciu. Cand presedintele Reagen a facut o fibrilatie in timp ce isi facea alergarea zilnica, a fost tratat cu medicamente asemanatoare dioxinului si propanolonului, iar in cea de-a doua zi i s-a aplicat si un soc electric, pentru a readuce ritmul inimii la normal. Cu alte cuvinte, a fost tratat cam cum este tratat un om in fibrilatie la Bucuresti.
|