x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Intervenţie chirurgicală în premieră la Timişoara. Prima operaţie cu un robot ultraperformant

Intervenţie chirurgicală în premieră la Timişoara. Prima operaţie cu un robot ultraperformant

16 Iul 2015   •   17:16
Intervenţie chirurgicală în premieră la Timişoara. Prima operaţie cu un robot ultraperformant

O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat, joi, prima operaţie cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziţionat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.

'Astăzi s-a făcut o operaţie în cazul unei afecţiuni de cancer de prostată cu un robot de ultimă generaţie. De la Viena încoace, un robot de o asemenea performanţă nu există. Intervenţia a decurs fără niciun fel de incidente. Luni, probabil, acest pacient va fi externat' a declarat joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Lazăr Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Prof. dr. Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie a aceluiaşi spital, a precizat faptul că maladia canceroasă de prostată este a doua cauză de mortalitate oncologică, în rândul bărbaţilor.

'Cancerul de prostată este a doua cauză de mortalitate de cancer la bărbaţi. Aceşti pacienţi operaţi de cancer de prostată, în afară de faptul că sunt operaţi chirurgical, trebuie să fie, după intervenţie, continenţi urinar, să nu piardă urină şi integritatea funcţiei sexuale. Este ultimul model de robot de pe piaţă care există, permite efectuarea unor operaţii extrem de precise. În Spitalul Judeţean Timişoara reuşim să folosim cât se poate de constructiv şi civilizat acest suport, pentru mai multe servicii', a adăugat dr. Viorel Bucuraş.

La începutul lunii iulie,la Spitalul Judeţean s-a realizat o primă operaţie cu robotul ultraperformant achiziţionat în cadrul proiectului Robocape.

Pe de altă parte, în conferinţa de presă s-a menţionat faptul că instrumentele şi materialele sanitare utilizate într-o operaţie de acest fel costă aproximativ 3.000-4.000 de euro şi de aceea reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara cer Ministerului Sănătăţii reintroducerea finanţării pentru Programul de Chirurgie Robotică, întrerupt din 2013.

Prin acest program, spun medicii, s-ar putea asigura materialele sanitare necesare operaţiilor cu acest robot.

Robotul achiziţionat, în valoare de 1,5 milioane de euro, este parte a unui proiect mai amplu, în valoare de 4 milioane de euro, care se va derula pe o perioadă de cinci ani. Este vorba despre un proiect european de cercetare, care se desfăşoară prin Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara (titular de proiect), prin care au fost accesaţi banii.

La Timişoara se va accesa un alt proiect pe bani europeni pentru plata instrumentarului şi pentru materialele sanitare necesare intervenţiilor chirurgicale, dacă Ministerul nu deblochează programul de finanţare, spun reprezentanţii spitalului.

'Robotul are instrumente mai versatile decât chirurgia laparoscopică, are un cap care reproduce mişcările mâinii umane. Disecţia în spaţii înguste, spre exemplu pelvisul, rezecţia de rect se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, priveşte şi vede tridimensional', a explicat chirurgul timişorean.

×