ISTORIA MEDICINEI
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean din Targu Mures, a fost inaugurat primul serviciu de urgenta, similar celor existente de multi ani in celelalte tari europene.
Din acest moment era posibila sosirea foarte rapida a unui echipaj medical la locul in care se afla pacientul in stare critica, pentru acordarea asistentei medicale de urgenta. Un echipaj de interventie este condus de un medic pregatit fie in domeniul terapiei intensive si anesteziei, fie in domeniul medicinei de urgenta. In faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare), avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul. Acesta era transportat cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Abia in 1991, SMUR a primit prima ambulanta de reanimare, printr-o donatie din Germania. Pana in octombrie 1990, personalul SMUR a fost format din voluntari. Conducatorii ambulantei SMUR erau studenti la Facultatea de Medicina, medici sau voluntari ai Crucii Rosii din Tg. Mures. In octombrie 1991, dupa modelul Germaniei, Frantei, Finlandei, Statelor Unite, Canadei, Japoniei si al altor tari in care pompierii sunt direct implicati in acordarea asistentei medicale de urgenta, echipajul SMUR a trecut sub coordonarea Grupului de Pompieri Militari Mures. Acesta asigura conducatorii auto pentru ambulanta si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical. SMUR a ramas sub coordonarea Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva din punct de vedere medical, iar din punct de vedere operativ, sub coordonarea Pompierilor.
Echipamente din donatii
Colaborarea cu serviciile similare din alte tari a ajutat la dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenta si Reanimare in anii urmatori. Astfel, Crucea Rosie Norvegiana a oferit serviciului romanesc ambulante si echipament medical de urgenta, iar Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh si Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow au demarat un program de sprijin pentru dezvoltarea asistentei medicale de urgenta. Totodata, serviciul englezesc a dotat si a pregatit echipajele romanesti in noi domenii de interventie, precum descarcerarea si interventia la accidentele chimice. Dotarea SMUR se imbogateste in 1992 cu un laborator de instruire in urgenta, donat de Fundatia pentru o Societate Deschisa din Statele Unite.
Serviciul de descarcerare
In mai 1993, cu sprijinul Serviciului de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh a fost creata o camera de reanimare in cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures, in care erau ingrijiti pacientii in stare grava adusi de SMUR, pana la preluarea lor de catre alte sectii ale spitalului. Aici au inceput sa lucreze medicii si asistentii SMUR, care au redus mortalitatea cu aproape 50% in cadrul Serviciului de Primiri Urgenta al Spitalului Judetean Mures. In acelasi an, Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia a donat Grupului de Pompieri Mures prima autospeciala de descarcerare. Primul accident la care a fost utilizata autospeciala a avut loc chiar in ziua ceremoniei de predare a echipamentului donat. Numele sub care il cunoastem astazi, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), l-a primit in 1993. In acelasi an, apar la Oradea si Sibiu alte servicii de urgenta, dupa modelul celui de la Targu Mures.
Actiuni
In curtea Spitalului Clinic Judetean Mures a fost construit, in 1994, primul departament de urgenta unic, dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite. In acelasi an, pompierii din Scotia au dotat si au instruit pompierii mureseni asupra interventiilor in cazul accidentelor chimice, creand prima unitate de interventie de acest fel din Romania. In anii urmatori, serviciul de urgenta s-a axat pe instruirea de medici, asistenti si pompieri. In 1997 au fost pregatite 250 de persoane, in 1998 peste 300, pentru ca in 2004 sa fie instruite peste 500 de persoane. In iunie 1998, pompierii au fost dotati cu o barca de interventie pentru apele intrateritoriale. Numai in luna august a aceluiasi an, pompierii si personalul SMURD au intervenit de sase ori folosind aceasta barca. In urma unei colecte publice, in 1998 a fost cumparata cea mai moderna ambulanta de reanimare din Romania. In acelasi an, SMURD a inchiriat un elicopter de interventie de tip Allouette, care a intervenit la sute de cazuri in mai multe judete. In martie 2003, elicopterul s-a prabusit, ducand la pierderea a patru membri SMURD. Un an mai tarziu, Ministerul Sanatatii achizitioneaza doua elicoptere, unul dintre ele intrand in dotarea SMURD Targu Mures, iar al doilea la SMURD Bucuresti.
|
LA BUCURESTI. Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din Bucuresti a fost infiintat in urma cu un an si este format dintr-o echipa de specialisti in medicina de urgenta din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti. SMURD Bucuresti are in prezent un elicopter, cinci ambulante dotate cu echipamente performante si un dispecerat propriu. Din luna martie a acestui an, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti, echipajele SMURD au fost completate cu personal specializat in descarcerare.
|
| ||
Medic coordonator SMURD Raed Arafat |
Citește pe Antena3.ro