x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Intestinul gros

28 Feb 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE
Intestinul gros reprezinta ultima portiune a tubului digestiv. El se intinde de la valvula ileo-cecala (prin care se delimiteaza de intestinul subtire) pana la anus.
OANA VATASELU

Intestinul gros are o lungime de aproximativ 1,7 m, o capacitate de 2-3 litri si o forma de U rasturnat, dispus in jurul masei formate de intestinul subtire. Intestinul gros prezinta trei portiuni: cec, colon si rect, dupa cum afirma medicul Bogdan Mastalier, specialist chirurg la Spitalul Clinic Colentina.

Cecul, prima portiune a intestinului gros, lung de aproximativ 10 cm, prezinta in vecinatatea valvulei ileo-cecale o mica anexa de forma cilindrica si cu lungime de 6-10 cm, numita apendice vermiform, cu rol in apararea antiinfectioasa in primii ani de viata. Colonul este dispus ca un cadru abdominal in jurul anselor (cutelor) intestinului subtire, avand lungimea de circa 1,50 m. Colonul se imparte in patru portiuni: ascendent, transvers, descendent si sigmoid, dar pe criterii functionale si clinice a fost impartit in: colon drept si colon stang. Rectul reprezinta ultima portiune a tubului digestiv si se intinde de la nivelul vertebrei a treia sacrala pana la anus. Rectul are o lungime medie de 15-20 cm. Functional, intestinul gros are un rol important in evacuarea reziduurilor alimentare. Peretele intestinului gros este format, de la exterior spre interior, ca si stomacul si intestinul subtire, din patru tunici: tunica seroasa, musculara, submucoasa si mucoasa.

Medicul Bogdan Mastalier afirma ca intestinul gros poate fi sediul urmatoarelor afectiuni: apendicita acuta, megadolicocolon, diverticuloza colonica, rectocolita ulcerohemoragica, tumori rectocolonice benigne sau maligne, prolapsul rectal, patologii chirurgicale ano-perianale (hemoroizi, fisuri anale, infectii nespecifice ano-rectale). Pentru a preveni aparitia acestor afectiuni ale intestinului gros, medicul recomanda un regim alimentar cat mai echilibrat cu evitarea aditivilor alimentari, o igiena perfecta ano-perianala, evitarea consumului de alcool si tutun. Medicul nu exclude posibilitatea unor malformatii congenitale, exprimate in prima perioada de viata - lipsa de perforare anala.

STIATI CA
  • Durerile abdominale (crampe) insotite de tulburari ale tranzitului care pot merge de la diaree pana la constipatie (se considera un tranzit normal acela cuprins intre trei scaune pe zi si un scaun la trei zile) sunt manifestari ale afectiunilor intestinului gros.
  • Mucoasa rectului are proprietati de absorbtie in special pentru apa, de aceea, rectul este folosit drept cale de administrare a unor medicamente.
  • Examinarea colonica se realizeaza prin clisma cu bariu (irigografie) si colonoscopie. Colonoscopia este de evitat in afectiunile inflamatorii acute, unde exista risc de perforare a peretelui intestinal, sau in caz de ocluzie intestinala.
  • ×
    Subiecte în articol: intestinul gros