x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Intr-o lume de lacrimi si tacere

Intr-o lume de lacrimi si tacere

de Carmen Preotesoiu    |    08 Oct 2005   •   00:00
Intr-o lume de lacrimi si tacere

Poti sa-i vorbesti. Nu te intelege. Poti sa-i zambesti. Nu te vede. Sta intr-un colt. Si plange. Degeaba parintii sai incearca sa-i alunge lacrimile. George nu-i baga in seama. Boala de care sufera, autism, il tine departe de cei dragi, de jucarii, de copilarie...

De 5 luni, familia Cuzuc din Vaslui nu mai cunoaste bucuria. Si cum ai putea sa mai vezi licarire de zambet in ochii lor, cand, clipa de clipa, ceas de ceas, isi vad copilul de numai 2 ani si 5 luni suferind in tacere. Nu vorbeste, desi nu e mut, nu aude, desi nu e surd. Nu rade, desi zambetul lui ar umple doua inimi, cele ale parintilor sai, cu potop de fericire. Au umblat ei prin spitale in speranta ca situatia copilului va putea fi ameliorata. Au cautat informatii despre boala peste tot. Fara incetare. Si-n tot acest timp au privit catre Dumnezeu. Stiu ca Cel de Sus face minuni. Singura lor dorinta este ca baietelul sa se faca bine. Mai stiu insa ca drumul este mai lung si mai bolovanos decat si-l poate imagina cineva. Cu toate aceastea, forma atipica de autism infantil cu care a fost diagnosticat cel mic ii da sperante de vindecare cu conditia sa urmeze terapia ABA (Applied Behavioral Analysis sau terapie comportamentala aplicata). Din nefericire insa, acest tratament nu se prea aplica in Romania. Cauza: lipsa specialistilor si mai cu seama a banilor.

REMEDIUL DIN STRAINATATE. "Terapia ABA consta in 40 de ore pe saptamana de tratament intensiv. De copil se ocupa 4 psihoterapeuti, iar suma pe care trebuie sa o dam lunar este de 400 de dolari, cam cat castigam eu si sotul meu", spune mama baiatului, Mihaela Cuzuc. Iara grija cea mai mare nu sunt acesti bani, ci cei 15.000 de euro cu care trebuie sa plateasca pe an un consultant din Londra care vine in Romania si instruieste psihoterapeutii. "El este cel care alcatuieste programul de lucru individualizat pentru George si din trei in trei luni vine sa evalueze munca terapeutilor si sa alcatuiasca un nou program pentru urmatoarele 3 luni", povesteste Mihaela, adaugand ca fiecare deplasare a consultantului costa peste 4.000 de euro.

Tratamentul se aplica minimum doi ani si cele cateva cazuri de autism rezolvate cu succes in Bucuresti dau un strop de speranta celor doi parinti. Acum se roaga ca oamenii care au dat dovada de atatea ori de solidaritate sa le auda strigatul de ajutor si ca impreuna sa redea veselia unui copil care, in urma cu cinci luni, se juca, zambea, traia... Cine poate sa-i ajute poate contacta familia Cuzuc la nr. de tel. 0235342593.

MOD DE LUCRU
Autismul este o boala incurabila, care insa se poate ameliora. Terapia ABA poate da roade numai daca boala se descopera in primul sau al doilea an de viata. Sistemul de invatare ABA divide orice sarcina in sarcini mai mici si pune un accent foarte mare pe rasplatirea copilului atunci cand lucreaza bine. Cei mai multi copii care persevereaza cu programul timp de doi pana la trei ani pot avea rezultate extraordinare. Programul incepe de obicei cu 15 pana la 20 de ore pe saptamana si poate ajunge la 30 de ore sau mai mult. Aceasta terapie s-a aplicat pana acum cu succes doar la copiii care inca nu au implinit 7 ani.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete