x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Între cele 27 ţări UE, România se plasează pe locul 25 în privinţa accesului la tratament şi a prevenţiei hepatitei

Între cele 27 ţări UE, România se plasează pe locul 25 în privinţa accesului la tratament şi a prevenţiei hepatitei

de Magda Marincovici    |    06 Noi 2012   •   18:42
Între cele 27 ţări UE, România se plasează pe locul 25 în privinţa accesului la tratament şi a prevenţiei hepatitei

România are performanţe scăzute în privinţa accesului la tratamentul şi a prevenţiei hepatitei, fiind deficitară la depistarea acestei afecţiuni. arată "Indexul European de Performanţă în Tratarea Hepatitei”.

Acest document a fost lansat la Bruxelles şi în ţara noastră şi plasează România pe locul 25 în ansamblul celor 27 de state UE în legătură cu tratamentul şi prevenţia hepatitei. Conform Indexului, în ţara noastră, sugarii sunt vaccinaţi în mod curent, 90% dintre aceştia fiind protejaţi de hepatită, totuşi nu există o vaccinare sistematizată a grupurilor de risc (prostituate, consumatori de droguri), costul vaccinului fiind suportat integral de pacient, pentru pacienţii adulţi, medicamentele de ultimă generaţie nu sunt disponibile pe piaţă şi nici nu sunt subvenţionate de sistemul de sănătate.

"Sunt date care cu siguranţă vor fi utilizate, pentru că sunt comparative între mai multe ţări şi care pot deschide clar poarta, inclusiv a unor schimburi de experienţă între ţări pentru a ne îmbunătăţi reciproc strategiile de viitor privind abordarea acestor infecţii”, spune conf. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase Institutul Naţional "Matei Balş”.  Hepatita constă în inflamarea ficatului, cel mai adesea cauzată de o infecţie virală. În România, numărul pacienţilor care suferă de hepatitele cronice B şi C este estimat de European Centre for Disease Control (ECDC) la aproximativ 2 milioane, cu câteva mii de infecţii noi raportate anual.



×
Subiecte în articol: hepatita