x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Jumatate de veac pentru ANM

Jumatate de veac pentru ANM

15 Apr 2006   •   00:00

Institutia de reglementare in domeniul medicamentului din Romania a implinit in aceasta luna 50 de ani de existenta. Astazi o cunoastem ca Agentia Nationala a Medicamentului, insa de-a lungul vremii aceasta institutie a purtat mai multe nume. In urma cu o jumatate de veac, Agentia si-a inceput activitatea sub denumirea "Institutul pentru Controlul Medicamentului si Cercetari Farmaceutice". In 1960, a devenit Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului si Cercetari Farmaceutice (ICSMCF). Reorganizarea institutiei, in anul 1999, i-a adus numele sub care o cunoastem astazi: Agentia Nationala a Medicamentului.

DEVENIRE

Inainte de anul 1956, a existat un Institut Farmaceutic, insa atributiunile acestuia nu erau ale unei autoritati moderne si competente in domeniul medicamentului. Abia o data cu infiintarea, in 1956, a noii institutii s-a putut vorbi de o astfel de autoritate. Intemeietorul, prof. dr. Petre Ionescu-Stoian, a condus ICSMCF vreme de 20 de ani (1956-1976). In semn de omagiu, prin ordin de ministru, Institutului i s-a atribuit numele profesorului Ionescu-Stoian. In 1973, s-a infiintat in Romania prima retea de supraveghere a reactiilor adverse la medicamente (farmacovigilenta), iar rolul de coordonator al acesteia i-a revenit Institutului. In 1981, Romania a aderat la Conventia pentru recunoasterea reciproca a inspectiilor farmaceutice (PIC). Drept urmare, Institutul a fost desemnat autoritatea competenta pentru efectuarea inspectiilor privind respectarea regulilor de buna practica de fabricatie si control.

ATRIBUTII. Agentia Nationala a Medicamentului se ocupa de controlul medicamentelor fabricate in tara si al celor din import, supravegherea sigurantei produselor medicamentoase din circuitul terapeutic prin inspectii farmaceutice, elaborarea anuala a Nomenclatorului de medicamente, elaborarea Farmacopeei Romane si a suplimentelor acesteia, elaborarea etaloanelor nationale si a substantelor de referinta. STANDARDE EUROPENE. Incepand cu 1999, activitatea Agentiei Nationala a Medicamentului s-a ghidat dupa reperele europene, avand ca model Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA), infiintata o data cu ANM. Agentia romaneasca este conectata la institutiile similare din Europa, prin intermediul unei retele informatice. Standardele de calitate a medicamentelor de uz uman si veterinar sunt similare celor europene.

×
Subiecte în articol: istoria medicinei medicamentului