x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Kiwi, pastila mea de vitamina C

Kiwi, pastila mea de vitamina C

de Georgeta Licsandru    |    22 Noi 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Stiati ca un kiwi are mai multa vitamina C decat o portocala? Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii americani, care ne sfatuiesc sa apelam la kiwi, alaturi de portocale si lamai, atunci cand ne pandeste o raceala rebela. Un kiwi contine 80 de miligrame de vitamina C - doza zilnica recomandata unui adult. Cei care au imunitatea scazuta, cei care sufera de anemii pot manca unul-doua kiwi pe zi. In cazul anemiilor, cantitatea mare de vitamina C din aceste fructe favorizeaza asimilarea fierului din celelalte produse alimentare. In afara de vitamina C, kiwi ne furnizeaza o cantitate apreciabila de vitamina E (3 mg/100 g), provitamina A (0,05 mg/100 g) si vitamine din grupa B, care joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar.

Scade tensiunea arteriala

"Vitaminele A, C si E, bogatia de minerale - potasiu, magneziu, cupru, chiar calciu - fac din kiwi un fruct cu proprietati antioxidante puternice. Vitaminele si mineralele distrug radicalii liberi, prevenind astfel imbatranirea precoce, bolile degenerative ale ochilor - cataracta si degenerescenta maculara - , cancerul", precizeaza dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie.

Kiwi este un remediu pentru afectiunile cardiovasculare, aparute pe fondul unui consum crescut de sodiu (hipertensiunea). Acest fruct contine o cantitate ridicata de potasiu (300 mg/100 g), care are rol de a regla tensiunea arteriala. S-a constatat, de asemenea, ca kiwi are un efect protector impotriva bolilor cardiovasculare prin reducerea continutului de colesterol in sange. Un studiu efectuat la Universitatea din Oslo a aratat ca aceste fructe exotice pot preveni ateroscleroza, cauzata de depunerea placilor de grasimi pe peretii arterelor. Cercetatorii norvegieni afirma ca doua-trei kiwi pe zi pot arde grasimile care blocheaza arterele, scazand in acest fel formarea trombozelor (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sange). Prin proprietatile lor anticoagulante, fructele de kiwi pot inlocui aspirina, recomandata pentru cresterea vasodilatatiei in unele afectiuni cardiovasculare, sustin cercetatorii de la Oslo.

Kiwi este o buna sursa de energie datorita glucidelor pe care le contine (10 g/100 g). Glucidele din kiwi sunt zaharuri usor asimilabile, in special fructoza si glucoza. Cu acordul nutritionistului pot manca kiwi si diabeticii.

Continutul scazut de glucide recomanda acest fruct si in curele de slabire. Numarul caloriilor este redus: 100 g kiwi proaspat au doar 47 de calorii. Fibrele alimentare (2,5 g/100 g) imbunatatesc digestia si asigura eliminarea toxinelor in curele de slabire. In acelasi timp, salatele cu kiwi ne protejeaza pielea datorita vitaminelor A, C si E.

Contraindicatii

"Persoanele care sufera de insuficienta renala cronica ar trebui sa manance mai putine kiwi. Concentratia de potasiu din sange este mentinuta constanta prin eliminarea renala a acestui element. In cazul insuficientei renale insa, organismul nu poate scapa de potasiu. Ca urmare apar oboseala musculara, tulburarile de ritm cardiac. Aceste fructe sunt contraindicate si in cazul persoanelor alergice. Kiwi contine o enzima care distruge proteinele si provoaca alergii, mai ales in randul copiilor", avertizeaza dr. Cristina Pavel.
×
Subiecte în articol: kiwi vitamina