x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate La volan fara alcool, fara droguri, fara medicamente

La volan fara alcool, fara droguri, fara medicamente

01 Noi 2005   •   00:00

Ce se ascunde in spatele pachetului


editorial de FLORIN CONDURATEANU
Ce este in pachetul legislativ aruncat ca o bomba de ministrul Nicolaescu stim din reactiile din jur. Farmacistii stau cu sabia deasupra capului. Daca scapa de Garda Financiara, tot nu pot rasufla usurati. Deoarece oricand ar putea fi obligati sa traga obloanele, pe motiv ca nu se incadreaza in raportul de o farmacie la 100.000 de romani. Directorilor de spitale, majoritatea cu grade didactice universitare, le-a mai ramas foarte putin timp pentru a se decide: manageri sau dascali. Iar restul medicilor par redusi la tacere prin celebra formula "ciocul mic", ca de nu discutam despre mita, spaga, complicitati cu companii farmaceutice... Pachetul cu legi e mai degraba o cutie a Pandorei, purtata de ministru ca sfintele moaste prin tara. A fost deschisa si s-a instalat isteria. Colegiul Medicilor protesteaza, Colegiul Farmacistilor asijderea, sindicatele se dau nemultumite, asociatiile furnizorilor de medicamente, de produse medicale se intrec in comunicate si in continuare trag nadejde ca-si vor recupera banii datorati de vreo doi ani. Asadar, in pachet e un snop de legi prin care ministerul taie si spanzura: isi subordoneaza Colegiile, numeste directorii spitalelor si ai directiilor de sanatate publica, inchide farmaciile, desfiinteaza spitalele, pune pumnul in gura rectorilor...

Stim ce-i in pachet. Si totusi ce-i in spatele acestuia? O metoda perfida, bine unsa, inca eficienta, de a-i pune pe actorii principali ai sanatatii pe diferite traiectorii. Oricare alta traiectorie, dar nu cea a bugetului sanatatii pentru anul viitor.

E vremea discutiilor asupra bugetului. Si in loc ca acesta sa fie disecat punct cu punct, in loc sa se spuna ca-i mai mic comparativ cu cel de anul acesta, ca nimeni nu mai pricepe care sunt sursele si cu cat participa fiecare la bugetul sanatatii, ni se serveste un pachet de legi. Proiecte de legi intocmite la plesneala, intre doua sedinte de partid, de un grup anonim de economisti.

×