TERAPII ALTERNATIVE
CAMELIA TANASA - inginer chimist, specialist in biotehnologie
Laptisorul contine in principal: proteine, zaharuri, lipide si saruri minerale, alaturi de enzime. Toti aminoacizii esentiali necesari organismului uman se regasesc in laptisorul de
matca, fiind identificati 29 de aminoacizi esentiali si derivati. Zaharurile prezente in produs sunt formate majoritar din glucoza si fructoza (90% din totalul zaharurilor) in proportiile existente si in miere - deci preponderent fructoza - , in timp ce continutul in sucroza este relativ redus si poate varia mult intre doua probe.
Structura neobisnuita
Continutul in lipide are caracteristici deosebite din multe puncte de vedere. Aceasta fractie este alcatuita in proportie de circa 80% (raportat la substanta uscata) de acizi grasi liberi cu o structura complet neobisnuita. Ei sunt in genere hidroxi-acizi sau acizi dicarboxilici grasi cu catene scurte (8-10 atomi de C), in timp ce acizii grasi in mod obisnuit prezenti in grasimile animale si vegetale numara
14-20 atomi de carbon si se pare ca sunt adevaratii responsabili de proprietatile deosebite ale laptisorului.
Mineralele prezente in laptisorul de matca, redate in ordine descrescatoare, sunt: K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu, Mn - cu o preponderenta clara a potasiului.
Laptisorul de matca este de asemenea bogat in vitamine din complexul B si in vitaminele: C, F, PP. Numerosi alti compusi apartinand diferitor clase chimice au mai fost identificati in produs. Mai exista inca un numar de componente neidentificate sau incomplet studiate care se pare ca stau si ele la baza mecanismului complex si eficient de energizare si revigorare a laptisorului de matca.
Uzul extern se adreseaza ingrijirii tenului, avand un pronuntat efect antirid si stimuland reglarea secretiei seboreice. In acest scop, el se poate utiliza in stare proaspata sau se poate ingloba in diferite masti, creme si lotiuni curente. Este foarte important ca la prepararea oricarui amestec ce include laptisor de matca sa nu se foloseasca obiecte metalice pentru evitarea proceselor oxidative ce duc la pierderea partiala a calitatilor acestuia. Eficienta tratamentelor cosmetice cu laptisor de matca este sporita daca tratamentul este dublat si de o administrare interna a acestuia. Cantitatea recomandata a fi utilizata pentru tratamente de intretinere, ten si tonifiere este de 2 g, repartizate in doze unice de 0,2 g/zi, timp de 10 zile consecutive.
ADMINISTRARE
|
Se recomanda varstnicilor pentru incetinirea proceselor degenerative. Cantitatea utilizata este de minimum 3-5 g, crescandu-se atat doza zilnica la 0,3-0,4 g/zi
intr-una sau doua prize, cat si perioada de administrare, care se recomanda a fi de minimum 15-20 zile. Ideal este sa utilizam laptisorul de matca natural, neprelucrat, asa cum a fost el "fabricat" de albina.
|
STIATI CA ?
|
Este un excelent energizant, eficient in toate afectiunile hepatice, in perioadele de convalescenta pentru refacerea imunitatii, in lipsa poftei de mancare, in anemii etc.
In cazul laptisorului pur, lichid, dozarea este mai dificila. Se va folosi o pipeta de sticla cu care se vor picura sublingual 3-4 picaturi zilnic dimineata, pe stomacul gol.
|