x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Lipitorile iti merg la inima

Lipitorile iti merg la inima

28 Feb 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Hirudoterapia, folosirea lipitorilor in scopuri terapeutice, este un mijloc de mentinere a sanatatii fara medicamente.
GEORGETA LICSANDRU

"Tehnologiile contemporane permit folosirea lipitorilor nu numai in forma lor vie, ci si sub forma de extras de hirudina (substanta cu proprietati terapeutice secretata de lipitori) sau praf din lipitori, pentru uz cosmetic", afirma hirudoterapeutul Grigore Seremet, medic specialist boli interne. Valoarea terapeutica a lipitorilor consta in aceea ca hirudina impreuna cu alte aproximativ 30 de substante secretate de aceste vietati nu pot fi sintetizate pe cale artificiala. In istoria omenirii, anul 1900 este apogeul hirudoterapiei. In anii ’50-’60 ai secolului al XX-lea, aceasta metoda a fost exploatata foarte putin din cauza aparitiei industriei farmaceutice.

Hipertensiunea, varicele

In 2001 a fost descoperit un factor necunoscut pana in acel moment: emiterea unui semnal acustic insesizabil urechii umane. In momentul in care se afla pe corpul uman sau al unui animal, lipitoarea emite un ecosemnal cu o intensitate intre 40 si 250 de kilohertzi. In urma acestui fenomen, practic toate celulele corpului uman vibreaza. Medicul Grigore Seremet ne da un exemplu: "La un moment dat a venit la terapie o pacienta care avea un aparat auditiv in ureche. Cand se aplica lipitoarea, i se deconecta aparatul. Acest lucru s-a intamplat de trei ori, pana cand pacienta a sesizat. Lipitoarea emitea un semnal acustic care putea sa defecteze aparatul".

Hirudoterapia are efect anticoagulant, antitromboza, antiinflamator, reflexogen, decongestionant, analgezic. Lipitoarea actioneaza pe o suprafata foarte mica, insa efectul este emis in tot corpul. "Persoanele cu capacitati extrasenzoriale, cele care vad aura umana afirma ca, atunci cand pe corp se gaseste o lipitoare, tot corpul vibreaza", declara dr. Seremet.

Hirudoterapia este folosita in afectiunile sistemului cardiovascular (hipertensiune arteriala, stenocardie, tromboflebite, varice, hemoroizi), in afectiunile ginecologice (endometrite, inflamari ale ovarelor, sterilitate), afectiunile sistemului nervos (nevrite, nevralgii, paralizia periferica a nervului facial), in otorinolaringologie (otita), in bolile de piele (dermatoze, eczeme), in afectiunile oftalmologice (glaucom).

Fluidizarea sangelui

Majoritatea patologiilor sistemului cardiovascular sunt generate de inrautatirea microcirculatiei sangvine, de aceea lipitorile sunt folosite cel mai des in acest domeniu. Hirudina continuta de lipitori exercita o actiune de diluare sau fluidizare a sangelui, mentinand microcirculatia. Aceasta actiune este de durata, zona in care lipitoarea a fost aplicata sangerand intre 24 si 48 de ore. In functie de fiecare caz in parte, sedintele de hirudoterapie se fac de doua-trei ori pe saptamana, dar si o data la o saptamana, o data la doua saptamani, o data la o luna in scop profilactic.

Potrivit dr. Seremet, "in cazul infarctului, lipitorile sunt aplicate pe regiunea cordului si pe alte puncte active biologic, care micsoreaza sau evita formarea zonei de infarct". Hirudoterapia este o modalitate de eliminare a toxinelor din organism, concentratia acestor substante in sange dupa sedinta de terapie scazand foarte mult.

REZULTATE. Terapia cu lipitori da rezultate foarte bune in restabilirea ciclului menstrual, ca urmare a instalarii menopauzei, ceea ce duce la prelungirea perioadei de fertilitate. In 1999 s-a descoperit intamplator ca lipitorile regenereaza structura celulara. "Astazi, noi regeneram ficatul cu lipitori in urma hepatitelor si in urma cirozelor. A existat un caz interesant, in care uterul extirpat a fost regenerat", afirma dr. Seremet.

CONTRAINDICATII. Printre contraindicatiile acestei metode se numara hemofilia (boala caracterizata prin tulburari in coagularea sangelui). Lipitorile se folosesc, de asemenea, mai putin in cazul tuberculozei, cancerului, poliatritei reumatoide. In urma aplicarii lipitorilor, 0,5% din pacienti dezvolta o reactie la lipitori prin inflamare nespecifica (hirudinoza), care de regula trece intr-o saptamana, doua.

STIATI CA
  • Daca se aplica mai mult de 50 de lipitori intr-o sedinta, apar probleme.
  • In cosmetica, lipitorile se aplica in zona parului, ceea ce stimuleaza microcirculatia la nivelul fetei.
  • Numarul sedintelor este individual: unui pacient ii poate fi de ajuns o sedinta, altuia ii pot fi necesare mai multe.
  • Aproximativ 5% din pacienti se tem de lipitori.
  • Hirudoterapia este mai placuta decat apiterapia (terapia cu ajutorul albinelor), fiind mai putin dureroasa.
  • STIRI
    CELULITA. Hirudoterapia imbunatateste circulatia sangelui, limfei si energiei, fiind folosita si in cazul celulitei. S-a demonstrat stiintific ca in saliva acestor vietuitoare se gasesc fermenti care contribuie la diluarea grasimilor, la eliminarea lor din organism pe cale naturala si la scaderea nivelului colesterolului in sange. Acest lucru conduce la scaderea in greutate si la netezirea asa-numitelor zone de piele cu "coaja de portocala". Aparitia celulitei este legata si de tulburarea echilibrului hormonal in organism, iar lipitorile sunt un mijloc de reglare si normalizare a acestuia.

    UNICA FOLOSINTA. Medicina contemporana se confrunta cu numeroase patologii transmisibile prin sange. Lipitorile sunt luate din crescatorii si sunt folosite la fel ca si seringile de unica folosinta. Dupa aplicare, acestea sunt sacrificate sau sunt date pacientului, pentru a fi eliminat pericolul de a fi transmisa astfel vreo boala. Pacientul le poate refolosi, dar reutilizarea lipitorilor la un alt pacient este interzisa. S-a demonstrat stiintific insa ca lipitorile nu transmit boli.

    METODE. Lipitorile sunt folosite dupa mai multe metodologii: se aplica fie pe punctele active biologic conform legilor reflexoterapiei, fie dupa metoda clasica a punctelor dureroase. Se pot aplica pe orice suprafata a corpului, pe gingii, in cazul parodontozelor, sau direct pe punctul dureros, in cazul hemoroizilor. Nu se aplica pe vasul sangvin, ci langa vas, pentru evitarea hemoragiilor. Se aplica in medie doua, trei, cinci lipitori la o sedinta. Lipitorile sunt folosite atat independent, cat si in combinatie cu alte metode, fiind excluse insa produsele anticoagulante.
    ×
    Subiecte în articol: lipitorile lipitori aplica