x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Lumânările parfumate, un pericol pentru sănătate

Lumânările parfumate, un pericol pentru sănătate

de Daniela Cristina Albu    |    07 Iul 2011   •   13:23
Lumânările parfumate, un pericol pentru sănătate

Din putine case lipseste adierea aromelor lor din cand in cand. Le aprindem pentru a parfuma camera, pentru a adauga o ambianta romantica la o masa in doi sau pentru rasfatul unei bai relaxante. Dar aceste lumanari parfumate care se spune ca ne calmeaza starea de spirit ar putea fi in realitate foarte daunatoare pentru sanatatea noastra, informeaza Daily Mail.

Cercetarile arata ca fumul “dantelat' al lumanarilor parfumate contine aproape la fel de multe toxine ca si cel produs de tigari. Deoarece acestea sunt adesea aprinse in camere slab ventilate, cum ar fi baile, sau camerele care pe timp de seara au ferestrele inchise, eliberarea de substante toxice polueaza interiorul si este suficient de puternica pentru a creste riscul imbolnavirilor de astm, aparitiei eczemelor si a altor afectiuni dermatologice.

Vanzarile de lumanari parfumate au crescut foarte mul in ultimii ani. Ele au ajuns si datorita reclamei sa reprezinte implinirea acelui moment de relaxare pe care ni-l acordam doar pentru noi. Varianta mai scumpa a acestora, cele din ceara de albine si soia este mult mai sanatoasa, dar supermarketurile importa in general lumanari din ceara de parafina, iar acestea emana o cantitate alarmanta de compusi organici foarte daunatori sanatatii. Experimentele unor cercetatori din SUA au demonstrat ca chimicalele emise contin substante cancerigene precum toluenul si benzenul.

Dr. Amid Hamidi de la Univeritatea din Carolina de Sud, conducatorul cercetarilor, a aratat ca lumanarile pe baza de parafina contribuie la raspandirea chimicalelor deoarece ele nu ajung sa arda la o temperatura destul de mare pentru a putea distruge moleculele periculoase emise de acestea. Mai mult decat atat, lumanarile scumpe si de calitate contin parfumuri naturale si uleiuri esentiale. Dar datorita costurilor ridicate, acestea nu se produc pe scara larga si majoritatea produselor de pe piata contin arome sintetice si uneori coloranti care odata aprinsa lumanarea respectiva, emit particule daunatoare care persista in aer ore intregi, mai ales daca spatiul respectiv nu este aerisit. Miezul metalic care imbraca fitilul contine urme de cadmium si plumb.

Dar si mai ingrijoratoare sunt concluziile unor cercetatori olandezi care au analizat particulele de aer dintr-o biserica in care au ars lumanari timp de noua ore. Au fost astfel detectate de 10 ori mai multe molecule de radicali liberi decat nivelul normal, acestea putand cauza cancerul.

Expertii de la Fundatia britanica pentru bolile de plamani sunt de parere ca este putin probabil ca folosirea ocazionala a lumanarilor sa creeze probleme serioase de sanatate, dar recomanda ca acestea sa fie aprinse in camere bine aerisite si nu pentru foarte mult timp.

Cateva masuri de siguranta pentru romanticii incurabili:

-Daca se poate, optati pentru lumanrile din ceara de albine sau soia, chiar daca sunt mai scumpe

-Puteti alege lumanari simple, fara arome sintetice, pentru a crea ambianta dorita

-Evitati lumanarile gelatinoase care mentin culoarea si aroma, dar sunt facute din ulei petrolifer transformat in gelatina

-Evitati fitilele groase

-Asigurati-va ca incaperea este aerisita, dar sa nu fie curent. Lumanarile care ard in curent sunt mai daunatoare fiindca produc cu 50% mai multe particule de funingine in atmosfera

-Cele mai recomandate sunt lumanarile conice, iar fitilul trebuie sa arda cu flacara egala

×
Subiecte în articol: toxicitate lumanari aromate