|
|
Rolul energetic al grasimilor
Acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati in organism, de aceea trebuie sa patrunda o data cu hrana. "Acizii grasi esentiali formeaza doua serii: seria acizilor grasi 3 omega - cu efecte benefice, antiinflamatorii - si seria acizilor grasi 6 omega - cu efecte proinflamatorii", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.Pentru a ne bucura de sanatate este foarte important ca intre aceste doua categorii de grasimi sa existe un anumit raport. "Raportul optim ar trebui sa fie o parte de acizi grasi 3 omega la maximum opt parti de acizi grasi 6 omega", arata prof. dr. Mencinicopschi.
In dieta noastra si, in special, in cea vestica, occidentala, raportul dintre cele doua serii de acizi grasi ajunge si la 1 la 23, altfel spus un regim alimentar profund dezechilibrat si cu un pronuntat caracter proinflamator. Acest dezechilibru este si punctul de plecare al bolilor cronice, diabetului de tip II, obezitatii, bolilor cardiovasculare, afectiunilor de tip reumatoid, cancerelor, bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer).
Citește pe Antena3.ro
Suplimente nutritive
Alimentatia obisnuita contine multe grasimi saturate (luate din carne si lactate) si acizi grasi 6 omega (luati din uleiurile vegetale), insa este foarte saraca in acizi grasi 3 omega. Acest stil de a ne hrani isi pune serios amprenta asupra sanatatii, primul semn fiind cresterea nivelului colesterolului. Uleiurile vegetale folosite in dieta sunt bogate in acizi grasi omega 6, insa nu contin deloc acizi omega 3. Cei doi acizi grasi din seria 3 omega - EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic) - se gasesc in untura de peste sau in carnea de peste gras oceanic, in pestele oceanic de apa rece (somonul, macroul, codul, sardina). "Daca nu putem sa consumam peste din diferite motive, atunci trebuie sa luam suplimente alimentare care sa contina acizi grasi esentiali, ulei de peste, pentru buna functionare a inimii, creierului, sistemului nervos, a sistemului circulator, a rinichilor, a ficatului, pancreasului", ne sfatuieste prof. dr. Mencinicopschi.In alte alimente - uleiul de in, de rapita, soia - nu se gasesc decat precursori ai acizilor 3 omega pe care organismul trebuie sa ii prelucreze si sa ii transforme in substante importante pentru buna functionare a creierului.
Varsta influenteaza metabolismul
Organismul nostru nu are mereu aceeasi capacitate de a transforma si a utiliza precursorii acizilor grasi esentiali, astfel incat ei trebuie luati direct din alimente (pestele gras). O data cu inaintarea in varsta, metabolismul, enzimele sunt din ce in ce mai putin active.Necesitatile organismului de acizi omega 3 sunt la fel de mari sau poate chiar mai mari, in schimb aportul acestuia este din ce in ce mai mic. Procesul de sintetizare se deruleaza din ce in ce mai greu, fiind o cauza a imbatranirii accelerate, a degradarii noastre fizice si mintale. Daca metabolismul functioneaza corect, acidul alfalinolenic (un omega 3) poate fi luat si din uleiurile vegetale, pe care organismul le sintetizeaza. Pe de alta parte, acizii grasi 6 omega se gasesc in uleiul de floarea-soarelui, in uleiul de porumb.
SFATUL MEDICULUI
|
"Ideal este sa mancam peste in fiecare zi. Daca nu e posibil, atunci este bine ca macar de 2-3 ori pe saptamana sa mancam peste gras oceanic, in portii de cate 150-200 de grame", ne sfatuieste prof. dr. Mencinicopschi. Acizii grasi 3 omega reduc concentratia de trigliceride din sange, scazand astfel pericolul infarctului miocardic. Intr-un regim alimentar echilibrat trebuie evitate grasimile procesate, care au drept consecinta cresterea riscului aparitiei cancerului si a afectiunilor cardiovasculare.
|
STIRI
|
PROTEINA. Cercetatorii japonezi au descoperit o proteina care ne ajuta sa nu ne mai ingrasam chiar daca mancam alimente foarte bogate in calorii. Aceasta proteina poate fi folosita cu succes in prelucrarea unor noi preparate pentru slabit. Deocamdata, experimentele s-au desfasurat pe soareci. Noua proteina a primit numele AGF si actioneaza asupra ficatului. Japonezii au tinut sub observatie soareci cu o greutate mai mare decat in mod obisnuit (50 de grame in loc de 30). Soarecii la care cantitatea de AGF a depasit de doua ori norma au pierdut in trei luni in greutate cate 8 grame. Cei care au avut un nivel obisnuit al proteinei au fost hraniti la fel, insa au luat in greutate 24 de grame.
LAPTE. Nu numai consumul de dulciuri poate provoca aparitia acneei, ci si laptele. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Harvard (SUA), care au facut un sondaj printre 47.000 de femei. Acestea au vorbit despre regimul alimentar in timpul scolii si au pus accent pe consumul de lactate. Femeile care au baut lapte de minimum trei ori pe zi au suferit din cauza acneei intr-un procent mult mai mare (22%) decat cele care au baut lapte o data pe saptamana. BUNA DISPOZITIE. Starile depresive, nervozitatea excesiva grabesc procesul de imbatranire. Pentru recapatarea bunei dispozitii si implicit pentru prevenirea imbatranirii precoce, specialistii recomanda consumul de alimente bogate in proteine si aminoacizi (peste, carne de pasare, oua). In urma studiilor, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca o portie de friptura la gratar cu legume ii ajuta pe cei deprimati sa isi biruiasca starea proasta si sa creasca nivelul hormonilor fericirii (endorfinele). |
STIATI CAâ¦
|
|