x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mai putin cu 20 kg in sapte zile

Mai putin cu 20 kg in sapte zile

07 Mar 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT

STELUTA INDREI

Atat femeile, cat si barbatii isi doresc sa aiba un abdomen frumos conturat, dar nu toti reusesc. Cresterea in greutate face ca in zona abdomenului sa se acumuleze un depozit de grasime inestetic. Abdominoplastia este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului, care nu se poate elimina prin dieta si exercitii fizice. Fiind o tehnica practicata de multi ani, abdominoplastia este o solutie eficienta pentru persoanele supraponderale. Astfel se pot elimina dintr-o data intre 6 si 20 de kilograme sau chiar mai mult, in functie de pacient. Spre deosebire de lipoaspiratie, care este o metoda de modelare a corpului, abdominoplastia modeleaza trupul, dar este, in principal, o veritabila metoda de slabit, deoarece se pierde o cantitate mare de tesuturi grase si surplus tegumentar care le acopera.

Reducerea abdomenului

"Aceasta modalitate de a asigura o viata mai buna unor persoane foarte grase nu este numai o tehnica de chirurgie estetica, ci si o operatie de ameliorare a starii de sanatate. Am operat oameni obezi care nu puteau avea o viata normala, nu puteau sa se spele, nu puteau sa se imbrace, nu puteau sa faca dragoste, nu puteau sa se deplaseze. Dupa interventia chirurgicala de reducere a abdomenului, rezultatele sunt deseori spectaculoase, iar calitatea vietii pacientilor se imbunatateste foarte mult", spune dr. Andrei Carantino, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni". Abdominoplastia este recomandata atat femeilor, cat si barbatilor care au un fald sau un pliu voluminos in zona abdomenului. "Uneori am efectuat astfel de operatii in cazul unor pacienti care aveau un "sort" abdominal pana la nivelul genunchilor. Viata lor s-a schimbat considerabil dupa operatie", afirma chirurgul Andrei Carantino. Dupa o astfel de interventie, pacientul este mai motivat sa-si schimbe regimul de viata, el respecta mai usor o dieta alimentara si este mai atent cu el insusi. La abdominoplastie se poate asocia si lipoaspiratia.

In Clinica de Chirurgie Plastica din cadrul Spitalului "Bagdasar-Arseni" se efectueaza numeroase interventii de acest gen. Cea mai ampla abdominoplastie a fost facuta unui pacient caruia i s-au extras 28 de kilograme de grasime. Operatia a fost realizata de seful sectiei, medicul Ioan Florescu, si de medicul Andrei Carantino. Bineinteles, cu cat interventia chirurgicala este mai ampla, cu atat riscurile sunt mai mari. O data cu eliminarea tesutului gras de pe abdomen se pierde si foarte mult sange, durata interventiei este mai mare, iar anestezia este de mai lunga durata. Operatia dureaza, in general, doua ore, iar cel mai frecvent se practica interventiile transversale in partea de jos a abdomenului. Se prefera inchiderea prin sutura intradermica, ce nu se efectueaza la suprafata pielii, pentru a se asigura o cicatrice cat mai fina. Daca nu este posibila sutura intradermica, se face o sutura obisnuita, dar cu o atentie mai mare, mai ales pentru ca procedura este facuta de un chirurg plastician. Pot sa apara complicatii dupa abdominoplastie, dar acestea se rezolva si nu sunt o piedica in calea celor care vor sa scape de kilogramele acumulate in zona abdomenului. Durata de spitalizare este de aproximativ o saptamana. Pacientul trebuie sa poarte dupa interventia chirurgicala un corset elastic timp de o luna.
×