x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mama, unde este tata?

Mama, unde este tata?

de Magda Marincovici    |    26 Iul 2005   •   00:00
Mama, unde este tata?
SANATATEA CUPLULUI
Desenele copiilor ii dezvaluie psihologului Mirela Zivari un fenomen ingrijorator. Cand este in fata colii albe, copilul reda obiectiv realitatea. Este un test. Copilul are doi parinti. Dar in desenul lui, copilul nu se mai plaseaza intre mama si tata. In cel mai bun caz, apar in ordine el, mama si mai apoi tatal.
Dar din ce in ce mai frecvent, micutul pune in desenul lui doar un membru al familei. Chiar daca este fetita sau baiat, in desen se vede de regula mama, pentru ca este mai buna, mai aproape, straduindu-se ca din putinul timp sa rupa ceva si pentru cel mic. Acest desen demonstreaza ca, pentru copil, tatal nu mai are autoritate, desi il iubeste. El nu mai beneficiaza, in egala masura, de responsabilitate, forta, hotarare de la tata, de tandrete, caldura, bunatate de la mama.

Subiect de conflict


Conflictele interminabile dintre parinti la care copilul asista neputincios au diferite cauze. Una dintre cele mai frecvente este diferenta de salariu dintre partenerii de cuplu, in favoarea sotiei. Pus in fata acestei realitati, barbatul da adesea dovada de o invidie "inconstienta", spune psihologul Mirela Zivari. "Si cand spun inconstienta ma refer la raspunsul pe care l-ar da barbatul la intrebarea «sunteti invidios pentru succesul partenerei». Va asigur ca barbatul raspunde categoric ca, dimpotriva, chiar se bucura si o sustine. Dar de fapt el face tot felul de lucruri, de aprecieri care tradeaza ca este extrem de deranjat de decalajul financiar instalat intre ei."

Oricat de matur ar fi emotional, oricata incredere ar avea, barbatului aflat pe o pozitie confortabila social si profesional ii este greu sa accepte ca femeia este pe picior de egalitate sau chiar pe un loc superior. Barbatul aluneca usor pe panta unor greseli comportamentale, care vizeaza autoritatea lui in familie. Barbatul are tendinta de a nu-i spune in fata ca il deranjeaza ca aduce mai multi bani, dar va exagera cu ceea ce numim curent cicaleala: "Nu te ocupi suficient de copil, iti neglijezi familia". Grav este ca aceste discutii au loc in fata copiilor. Pe cel mic nu-l intereseaza cine aduce mai multi bani in casa, ci faptul ca el simte ca mama lui este umilita de catre un tata frustrat.

Discretie


Femeii ii revine misiunea dificila de a manageria situatia nou creata in familia ei, prin faptul ca ea reuseste sa aiba venituri mai mari. Daca isi cunoaste foarte bine barbatul si considera ca acesta este capabil de reactii nepotrivite, femeia isi va lua niste masuri. Ea trebuie sa anticipeze modul cum vor decurge lucrurile, in cazul in care are un salariu mai mare. "Poate ar fi bine ca ea nici macar sa nu-i spuna, cel putin un timp, ca are un salariu mai mare ca al lui. Banii in plus sa-i depuna intr-un cont pentru viitorul copiilor sau pentru o posibila vacanta cu familia. Aceasta nu inseamna ca femeia isi minte partenerul", considera psihologul Mirela Zivari. Sa nu uitam ca, de-a lungul timpului, poate si barbatul a avut micul lui buget, nestiut, care i-a permis sa mearga - sa spunem - la o bere cu colegii. Si chiar in aceste cazuri femeia se facea ca nu stie ca partenerul ei isi pune niste bani intr-un buzunar secret. Daca femeia este suficient de inteleapta ca sa nu spuna tot adevarul inseamna de fapt ca isi pastreaza un spatiu numai al ei. Nu intotdeauna este nevoie ca barbatul sa aiba controlul la secunda asupra vietii partenerei lui. "In fond, ne-am unit destinele pentru cat tine. Chiar pentru o viata. Dar nu ne confundam unul cu celalalt, pentru ca suntem personalitati distincte", atrage atentia psihologul Mirela Zivari.

Dar vine si momentul adevarului. "Femeia va proceda cu tact, recunoscand ca el este cel care detine controlul in familie. Sa nu cumva sa apara in discutie expresii: «banii mei, banii tai», «tu platesti lumina, eu intretinerea». Este genul de discutie care ucide cuplul."

Afacere sau cuplu


In ultima vreme creste numarul cuplurilor care se despart pentru ca barbatul nu suporta sa fie devansat de femeie la capitolul salariu. Si apare fenomenul "hai sa-mi scot parleala". Cu aceasta ocazie, pot iesi la suprafata frustrari din trecut, comportamente nebanuite. Barbatul este tentat sa demonstreze ca si el este capabil. Pentru ca banul este asociat cu succesul. Astfel, se cladeste sentimentul periculos ca poti fi puternic, ca detii controlul absolut, numai daca ai bani. Mai grav este ca ajungi sa fii convins ca, daca ai bani multi, poti cumpara totul. Dar intr-un cuplu, a considera ca il poti cumpara pe celalalt, ca iti poti impune respectul fata de celalalt este o greseala fatala. A avea mai multi bani la un moment dat inseamna ca esti capabil, dar si ca ai avut sansa, dar ca peste cinci ani sau cinci ore poti pierde totul. Banul nu trebuie sa fie stapanul vietii tale, al casei tale. El te ajuta sa duci un trai mai bun, sa-ti satisfaci anumite placeri. Dar nu ca banul este seful in relatia dintre parteneri. Altcumva cuplul se transforma intr-o afacere: suntem parteneri daca aduci aceeasi suma de bani.

ROLURI. Daca intr-un cuplu partenerii au avut de la inceput acelasi nivel material - o lingura si o furculita sau mii de dolarii in cont - , banul nu este, cum se spune in popor, "ochiul celui rau". Daca in cuplu unul dintre parteneri vine cu mult mai multi bani, comparativ cu celalalt, nu sunt excluse umilintele si tensiunile din partea celui mai "avut". Intr-un asemenea cuplu banul guverneaza. Este insa important ce i-a unit pe cei doi parteneri. Daca banul este liantul, el va fi si bucuria, si necazul acelui cuplu. Daca s-au unit pentru a forma o familie, atunci banul va si plasat pe un loc secund. Dar indiferent de situatie, tatal nu trebuie sa isi asume misiunea de mama. El este doar tata si atat. Si nici mama nu trebuie sa preia si rolul de tata. Cand ea are sansa unui salariu superior lui, el isi va aprecia partenera nu pentru bani, ci pentru profesionalismul ei, pentru sacrificiile ei. Iar copilului i se va explica in mod accesibil varstei care este motivul pentru care, adesea, mama este mai rar acasa.

REALITATE. Din pacate, in ultimii ani foarte multe cupluri cad la proba banului. Si la acest deznodamant contribuie si o alta realitate. La ora actuala, la noi se inregistreaza diferente majore intre salariile bugetarilor si cele ale angajatilor la firme particulare, intre salariile acestora din urma si media salariilor celei mai mari parti a romanilor. Cand unul dintre parteneri este angajat "la patron" si are 1.500 de euro, iar celalalt este cercetator la un institut cu 4 milioane de lei, evident ca primul se crede un mic Dumnezeu, crede ca i se cuvine sa i se lustruiasca pantofii. Nu numai in familie, dar si in afara ei. In cuplu, este periculos sa transformi banul intr-un criteriu pe baza caruia apreciezi daca stai sau nu cu celalalt partener.

TRADITIE. In mod traditional, barbatul este plasat in varful piramidei. Am fost educati ca barbatul este stalpul familiei. Intr-o familie cu mai multi copii, baiatul se insoara primul. Baiatul devine "tatal", daca dispare tatal biologic. Traim intr-o societate care inca mai crede ca barbatul este cel mai puternic, care are rolul de asigura suportul material, financiar al familiei. Pe acest fond, nu trebuie sa ne mire reactiile disproportionate ale barbatului obligat sa accepte ca are un salariu inferior femeii.

×
Subiecte în articol: mama bani tata bărbatul cuplu banul