SANATATEA NOASTRA
Starea de disconfort fizic si psihic, instalata o data cu inceputul lunii martie, da startul asteniei de primavara. Reactiile resimtite sunt generate atat de schimbarile atmosferice, cat si de slabirea organismului dupa sezonul rece.
Simptomele asteniei
Primele manifestari ale asteniei sunt cele fiziologice: dimineata tragem de noi pana ne trezim, ne simtim obositi si buimaciti, desi avem cele 7-8 ore de somn, nu avem chef sa plecam la serviciu sau sa ne ocupam de copii, nu ne putem concentra, avem o stare de delasare. Psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, explica modificarile psihice, care sunt variabile de la persoana la persoana: unii sunt iritabili, nervosi, le sare tandara din orice, devin morocanosi, au insomnii. Altii, dimpotriva, dintr-un fel activ de a fi se molesesc, intra intr-o stare de melancolie, sunt cu gandurile imprastiate. Lipsa de concentrare se reflecta in modul in care ne desfasuram activitatea zilnica: nu mai suntem la fel de ordonati, nu mai suntem la fel de rapizi in rezolvarea unor probleme de serviciu, acasa, in relatiile cu partenerul, copiii, cu prietenii suntem aerieni. Momentele critice resimtite de persoanele astenice sunt pana in ora 10:00-11:00. Dupa pranz, cand ne intram in ritm, uitam mai usor de starile suparatoare provocate de astenie.Cauze
Citește pe Antena3.ro
Predispusi la deprimare
Ce se intampla cu cei care au o structura de personalitate astenica? In cazul acestora, lucrurile se complica intrucat peste zestrea lor genetica se adauga si astenia provocata de factorii atmosferici. Si atunci exista riscul ca persoanele astenice sa cada intr-o stare de epuizare fizica si psihica. Totodata, astenia de primavara este resimtita mai acut de cei care trec printr-o stare de depresie fie instalata in perioada de toamna-iarna, fie de mai lunga durata. Ajunsi in primavara, peste depresie adaugandu-se si astenia se pot confrunta cu stari acute. Persoanele singure se simt de asemenea deprimate primavara. Acest anotimp are trei momente importante: 1 martie, 8 martie si sarbatorile de Pasti, care aduc in prim-plan starea de singuratate. In aceasta perioada, persoanele singure resimt acut lipsa cuiva drag. Astenia de primavara mai poate aduce stari de anxietate, care se pot transforma in atacuri de panica. Acestea se asociaza frecvent cu disfunctii la nivel fiziologic. Crizele de spasmofilie sunt frecvente primavara, mai ales la adolescente. Tot ele pot suferi in aceeasi perioada dereglari ale ciclului menstrual.Remedii
Pentru prevenirea starii de oboseala, a iritabilitatii si insomniilor, la inceputul primaverii, mai ales pentru femei, psihologul nostru recomanda o cura de multivitamine cu minerale. Cele efervescente au o absorbtie mai buna la nivel gastro-intestinal, dar si comprimatele sunt eficiente. Pe parcursul celor 10 zile de administrare a suplimentelor nutritive, nu se renunta in nici un caz la cura naturala de vitamine si oligoelemente luate direct din fructe si legume. SPERANTA. Dincolo de astenie, primavara aduce si momente frumoase. Ea este considerata un nou inceput. Gandim ca trebuie sa trecem peste tot ce ni s-a intamplat din toamna pana in primavara. Psihologul Stefania D. Nita spune ca acesta este un moment prielnic pentru a porni de la 0 si a ne canaliza resursele spre noi proiecte. Astfel, pentru multe persoane primavara echivaleaza cu iesirea la lumina. Tendinta generala este ori de a se crea relatii noi (mai ales in cazul celor care si-au petrecut iarna in singuratate), ori de a se consolida relatii vechi. ADIO HIBERNARE! Primavara avem chef de a iesi cu prietenii, suntem dornici de a realiza lucruri noi, suntem mai deschisi fata de cei din jur. Se petrece un fenomen asemanator hibernarii ursilor. Iarna suntem mai taciturni, iar o data cu primavara iesim din aceasta hibernare din punct de vedere afectiv.
SFATUL PSIHOLOGULUI
|
Psihologul Stefania D. Nita le recomanda persoanelor predispuse la astenie sa nu stea singure, sa evite tendinta de "a cadea in butoiul cu melancolie". De preferat este sa iasa la plimbare impreuna cu familia, prietenii, mai ales in week-end. Mersul pe jos, pe aleile unui parc sau pur si simplu pe strada, prin magazine, este un remediu de a pune ordine in ganduri, de a mentine un tonus fizic bun, de a linisti starea de nervozitate si de a consuma tensiunea interioara. Iesirile la teatru, la film sau la cofetarie sunt ideale pentru a alunga disconfortul specific asteniei. In masura in care semnele asteniei se prelungesc peste 3-4 saptamani, psihologul va sfatuieste sa va adresati unui specialist.
|
STIRI
|
VARSTE. Persoanele active (25-55 de ani) resimt cel mai frecvent si cel mai acut astenia de primavara. Tinerii si adolescentii trec mai usor peste aceasta perioada, pentru ca beneficiaza de resurse interioare puternice. Varstnicii pot cunoaste insa o stare de bine o data cu venirea primaverii, pentru ca nu este nici frig, nici cald. Ei scapa de interdictia medicala de a nu iesi afara, iar primavara inseamna practic o eliberare, se pot plimba in voie, pot iesi cu nepotii. Primavara, varstnicii simt ca intineresc, ei fiind cei mai avantajati in aceasta perioada.
FEMEI SI BARBATI. In ciuda prejudecatilor, femeile nu sunt mai afectate decat barbatii de astenia de primavara. De fapt, femeile exteriorizeaza mai mult starile specifice asteniei, pe cand barbatii obisnuiesc sa nu-si marturiseasca trairile interioare. Si asta tot din cauza unei prejudecati, conform careia ei sunt puternici, in timp ce femeile amplifica starile, fiindca sunt mai putin puternice. In realitate, si femeile, si barbatii se confrunta cu simptome similare ale asteniei.
STUDIU. O echipa de cercetatori din Marea Britanie a efectuat un studiu, care a demonstrat ca primavara organismul femeii este mult mai pregatit pentru a fi fertil decat in restul anului. Autorii le semnaleaza celor care isi propun sa aduca pe lume un copil ca acum este momentul sa profite. Atentie insa pentru cei care nu-si doresc copii, mai ales ca in aceasta perioada femeile au frecvent dereglari ale ciclului menstrual.
|