Ca tot restul corpului, pe măsură ce îmbătrânești, creierul tău poate să nu mai fie la fel de în formă. S-ar putea să fie nevoie să notezi lucruri, să uiți de întâlniri sau să ai dificultăți în a te uita la televizor fără să te străduieși să înțelegi dialogul sau acțiunea.
Potrivit scitechdaily.com, există însă și vești bune: din fericire, îți poți antrena și creierul, nu doar mușchii.
„Cheile sistemului nostru nervos sunt materia cenușie și cea albă”, spune Hermundur Sigmundsson, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU).
În general, substanța albă asigură contactele dintre celule și contribuie la viteza de transmisie și distribuția semnalelor, în timp ce substanța cenușie este formată din celulele nervoase, sau neuroni, și dendrite.
Trei factori contribuie la o bună sănătate a creierului
„Trei factori ies în evidență dacă vrei să-ți menții creierul la maxim”, spune Sigmundsson.
Acești factori sunt:
1. Exercițiile fizice
Mișcarea - Aceasta este probabil cea mai mare provocare pentru mulți dintre noi. Corpul tău devine leneș dacă stai prea mult pe loc. Din păcate, același lucru este valabil și pentru creier.
„Un stil de viață activ ajută la dezvoltarea sistemului nervos central și la contracararea îmbătrânirii creierului”, crede profesorul Sigmundsson.
Deci este important să nu rămâneți blocat în scaun. Acest lucru necesită efort și nu există nicio cale de a-l ocoli. Dacă ai un loc de muncă sedentar, trebuie să găsești mijloace prin care să introduci mișcarea fizică în programul tău.
2. Relații
Unii dintre noi sunt cei mai fericiți singuri sau cu doar câțiva oameni prin preajmă. Dar și aici trebuie să ne schimbăm stilul de viață.
„Relațiile cu alți oameni și interacțiunea cu aceștia contribuie la o serie de factori biologici complecși care pot împiedica încetinirea creierului”, spune Sigmundsson.
A interacționa cu alte persoane, fie prin conversație sau contact fizic, susține o bună funcționare a creierului.
3. Pasiune
„Pasiunea sau un interes puternic pentru ceva poate fi factorul decisiv, care ne determină să învățăm lucruri noi. De-a lungul timpului, acest lucru afectează dezvoltarea și întreținerea rețelelor noastre neuronale”, spune Sigmundsson.
Rămâi curios.
Nu renunța la nimic din cauza vârstei. Nu ești niciodată prea bătrân pentru a face ceva ce nu ai mai făcut până acum. Poate că acum este momentul să înveți să cânți la un instrument muzical.
Folosește-l sau pierde-l. Cam așa stau lucrurile cu creierul.
Cercetătorii au ajuns la o concluzie comună: Trebuie să-ți exersezi creierul, astfel încât să nu se degradeze.
„Dezvoltarea creierului este strâns legată de stilul de viață. Exercițiile fizice, relațiile și pasiunea ajută la dezvoltarea și menținerea structurilor de bază ale creierului nostru pe măsură ce îmbătrânim”, spune Sigmundsson.