SANATATEA FEMEII
Exista o simptomatologie de debut al travaliului. O gravida informata asupra acestei simptomatologii stie ca i-a venit sorocul, ceea ce impune prezentarea in timpul cel mai scurt la medic.
Medicul specialist obstetrician-ginecolog de la Spitalul Filantropia Catalin Petru Haiduc reaminteste ca, inca din luna a o opta, femeia trebuie sa aiba pregatit bagajul cu cele necesare pentru internare. Apoi este recomandat ca ea sa faca o vizita la maternitatea unde va naste. Aceasta vizita o va ajuta sa se acomodeze cu spatiul unde se va petrece acest episod extrem de important. Este o recomandare care vizeaza in special femeile care nasc pentru prima data. Astfel femeia se familiarizeaza cu locul unde se va petrece nasterea si nu va mai avea sentimentul de teama in clipa in care este dusa in sala de nastere pentru ca nu a mai vazut un asemenea spatiu. Femeia trebuie sa se informeze si asupra duratei medii a unei nasteri, asupra principalelor momente din procesul nasterii. Sunt femei care doresc si chiar sunt dispuse sa nasca in mod natural. Dar dupa o ora nu mai prezinta aceeasi dispozitie. De aceea este indicat ca femeia sa stie de la inceput ca un travaliu poate sa dureze intre 8-10 si chiar 12 ore. Este durata medie normala. Dupa acest interval se adopta o solutie.
Pacienta poate sa simta durerile care sunt specifice nasterii cu mult inainte de a intra in travaliu. Ea poate sa aiba dureri, dar dilatatia specifica travaliului de peste 2-3 centrimetri sa se produca la un anumit interval de la declansarea durerilor. Pentru a calcula durata obiectiva a travaliului, se tine seama de momentul intrarii efective in acest proces si nu de momentul cand femeia simte dureri.
Simptomele sunt diferite la femeia care a mai nascut (multipara), comparativ cu femeia care se afla la prima nastere. La femeia multipara, travaliul este mult mai scurt si dilatatia se produce mai repede.
De asemenea, femeia trebuie sa fie informata asupra posibilelor tipuri de anestezie, asupra injectiilor de dilatatie folosite in timpul travaliului. Aceste aspecte trebuie discutate inainte cu medicul obstetrician si nu cand femeia nu mai suporta durerile si cere sa i se faca orice pentru a scapa de chinuri.
Semne ca se apropie nasterea
Medicul specialist obstetrician-ginecolog Catalin Petru Haiduc spune ca, premergator nasterii, femeia acuza dureri de spate. Tot in aceasta perioada are loc eliminarea dopului gelatinos, o materie gelatinoasa, de culoare roz, ca o mica sangerare. Dopul de gelatina se afla la nivelul colului uterin, formand o bariera in calea microbilor. Eliminarea acestui dop este un semn al apropierii nasterii. Nu este un timp standard de la momentul eliminarii acestui dop pana cand incepe procesul nasterii propriu-zise. Dopul se poate desprinde cu cateva minute sau cu cateva zile inainte de nastere. Aparitia contractiilor uterine dureroase este un alt simptom premergator nasterii. Contractiile care cresc in intensitate si care apar la intervale relativ regulate sunt semne care trebuie sa o determine pe femeie sa ia legatura cu medicul ei. Cand contractiile apar la intervale de aproximativ 5-10 minute, nu mai trebuie amanata deplasarea gravidei la maternitate. Chiar in absenta durerilor, ruperea membranelor, scurgerea de lichid sunt semne suficiente care anunta apropierea nasterii.Citește pe Antena3.ro