x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mi-a venit sorocul

Mi-a venit sorocul

de Magda Marincovici    |    11 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA FEMEII
Exista o simptomatologie de debut al travaliului. O gravida informata asupra acestei simptomatologii stie ca i-a venit sorocul, ceea ce impune prezentarea in timpul cel mai scurt la medic.

Medicul specialist obstetrician-ginecolog de la Spitalul Filantropia Catalin Petru Haiduc reaminteste ca, inca din luna a o opta, femeia trebuie sa aiba pregatit bagajul cu cele necesare pentru internare. Apoi este recomandat ca ea sa faca o vizita la maternitatea unde va naste. Aceasta vizita o va ajuta sa se acomodeze cu spatiul unde se va petrece acest episod extrem de important. Este o recomandare care vizeaza in special femeile care nasc pentru prima data. Astfel femeia se familiarizeaza cu locul unde se va petrece nasterea si nu va mai avea sentimentul de teama in clipa in care este dusa in sala de nastere pentru ca nu a mai vazut un asemenea spatiu. Femeia trebuie sa se informeze si asupra duratei medii a unei nasteri, asupra principalelor momente din procesul nasterii. Sunt femei care doresc si chiar sunt dispuse sa nasca in mod natural. Dar dupa o ora nu mai prezinta aceeasi dispozitie. De aceea este indicat ca femeia sa stie de la inceput ca un travaliu poate sa dureze intre 8-10 si chiar 12 ore. Este durata medie normala. Dupa acest interval se adopta o solutie.

Pacienta poate sa simta durerile care sunt specifice nasterii cu mult inainte de a intra in travaliu. Ea poate sa aiba dureri, dar dilatatia specifica travaliului de peste 2-3 centrimetri sa se produca la un anumit interval de la declansarea durerilor. Pentru a calcula durata obiectiva a travaliului, se tine seama de momentul intrarii efective in acest proces si nu de momentul cand femeia simte dureri.

Simptomele sunt diferite la femeia care a mai nascut (multipara), comparativ cu femeia care se afla la prima nastere. La femeia multipara, travaliul este mult mai scurt si dilatatia se produce mai repede.

De asemenea, femeia trebuie sa fie informata asupra posibilelor tipuri de anestezie, asupra injectiilor de dilatatie folosite in timpul travaliului. Aceste aspecte trebuie discutate inainte cu medicul obstetrician si nu cand femeia nu mai suporta durerile si cere sa i se faca orice pentru a scapa de chinuri.

Semne ca se apropie nasterea

Medicul specialist obstetrician-ginecolog Catalin Petru Haiduc spune ca, premergator nasterii, femeia acuza dureri de spate. Tot in aceasta perioada are loc eliminarea dopului gelatinos, o materie gelatinoasa, de culoare roz, ca o mica sangerare. Dopul de gelatina se afla la nivelul colului uterin, formand o bariera in calea microbilor. Eliminarea acestui dop este un semn al apropierii nasterii. Nu este un timp standard de la momentul eliminarii acestui dop pana cand incepe procesul nasterii propriu-zise. Dopul se poate desprinde cu cateva minute sau cu cateva zile inainte de nastere. Aparitia contractiilor uterine dureroase este un alt simptom premergator nasterii. Contractiile care cresc in intensitate si care apar la intervale relativ regulate sunt semne care trebuie sa o determine pe femeie sa ia legatura cu medicul ei. Cand contractiile apar la intervale de aproximativ 5-10 minute, nu mai trebuie amanata deplasarea gravidei la maternitate. Chiar in absenta durerilor, ruperea membranelor, scurgerea de lichid sunt semne suficiente care anunta apropierea nasterii.

Complicatii

Posibilele complicatii sunt:
  • hipertensiunea indusa de sarcina;
  • nasterea prematura;
  • placenta praevia. Cand placenta este localizata exact deasupra orificiului cervical care ar face legatura cu exteriorul, impiedicand deci comunicarea cu exteriorul, atunci se semnaleaza placenta praevia. In aceasta situatie, fatul nu este lasat sa coboare;
  • apoplexia utero-placentara sau limitarea de crestere intrauterina.

    Sunt cateva semne considerate "de alarma" care presupun consultarea de urgenta a specialistului. Aceste semne sunt:
  • orice sangerare vaginala;
  • orice crestere de tonus a uterului care se prelungeste. In ultima parte a sarcinii apar niste contractii uterine care pregatesc nasterea. Uterul se intareste si se relaxeaza, in mai multe reprize. Femeia le simte si trebuie sa stie ca sunt premergatoare ale nasterii. Daca uterul se contracta si nu se mai relaxeaza, femeia va consulta rapid specialistul;
  • edemele;
  • cefaleea persistenta.

    MALFORMATII. Vitamina B9 este indispensabila bunei functionari a organismului, dar mai ales in cazul femeii insarcinate. Acidul folic sau folatii sunt denumiri ale vitaminei B9. Organismul omului nu produce aceasta vitamina, dar o recunoaste atunci cand primeste alimente bogate in acid folic. Rolul acestei vitamine este esential: asigura cresterea si diviziunea celulara, participa la sinteza celulelor sangvine si nervoase. In timpul sarcinii este foarte importanta asigurarea necesarului de vitamina B9. Riscurile carentei de acid folic sunt majore. Ea poate fi la baza unor grave malformatii care afecteaza creierul sau sistemul nervos (spina bifida) in cazul femeilor cu predispozitie. Aportul de folati recomandat femeilor insarcinate, ca de altfel si celor care alapteaza, este de peste 500 de micrograme zilnic. Legumele verzi - salata, spanacul, urzicile - sunt o importanta sursa de vitamina B9.

    GREUTATEA COPILULUI. Diabetul creste riscul nasterii premature. In schimb deocamdata nu s-a stabilit o legatura directa intre greutatea copilului si diabetul gestational. Se pare ca totusi diabetul de tip 2 ar putea contribui la cresterea numarului nou-nascutilor care vin pe lume sub greutatea normala. Motiv pentru care este foarte importanta prevenirea diabetului de tip 2 gestational. Iar pentru aceasta, una dintre cele mai importante masuri care se recomanda femeilor care-si propun sa devina mame consta in supravegherea greutatii corporale.

    ZINC. Acest element este foarte frecvent neglijat de femeile insarcinate. Carenta de zinc poate avea grave consecinte atat asupra evolutiei sarcinii, cat si a bebelusului. Astfel, in cazul deficitului de zinc, bebelusul are creierul subdezvoltat. Potrivit unor studii, 76% dintre femeile insarcinate nu au asigurat necesarul de zinc. De asemenea, carenta de zinc provoaca o scadere a acidului folic si deci o crestere a pericolului de malformatii de tub neural. Femeile fumatoare sau care beau frecvent alcool chiar in timpul sarcinii sunt printre persoanele la care se inregistreaza cel mai mare deficit de zinc. Tocmai din aceasta cauza ele ar trebui sa primeasca zilnic aproximativ 20 de miligrame de zinc. Femeile insarcinate carora li se prescrie supliment de fier trebuie sa fie foarte atente, deoarece fierul poate diminua absorbtia zincului. Este recomandat ca ele sa ia zilnic o tableta care contine zinc, dar nu in acelasi timp cu tableta de fier.
  • ×
    Subiecte în articol: femeia zinc naşterii