
Într-un studiu pe 55 de participanți cu deficiență cognitivă ușoară (MCI), cei care aveau multe bacterii din categoria Neisseria în gură manifestau o memorie de lucru, funcție executivă și atenție vizuală mai bune.
Chiar și printre 60 de persoane fără declin cognitiv, când Neisseria domina microbiomul oral, scorurile memoriei de lucru s-au îmbunătățit.
Studiul actual, condus de cercetătorii de la Universitatea din Exeter din Marea Britanie, sugerează că, prin promovarea anumitor bacterii în gură, am putea întârzia declinul cognitiv. Acest lucru ar putea fi realizat cu probiotice sau prebiotice care pot stimula și hrăni anumite comunități microbiene din cavitatea bucală în doar câteva săptămâni.
Descoperirile se aliniază cu alte studii recente, care sugerează că originea demenței poate veni din interiorul cavității bucale.
În ultimii ani, de exemplu, sănătatea orală precară a apărut ca un factor de risc major pentru declinul cognitiv. Oamenii de știință au descoperit chiar și unele bacterii legate de bolile gingiilor în creierul celor care au murit de Alzheimer.
Microbii Dementa bucala
Însănu toți microbii din gură sunt neapărat dăunători pentru creier, unii ar putea fi protectori. Similar bacteriilor din intestine, un microbiom echilibrat este cheia.

Genul Neisseria include peste 20 de specii de bacterii, dintre care multe trăiesc în mod obișnuit în nas și gură destul de pașnic, și pot chiar să confere beneficii pentru sănătate.
Recent, studiile au descoperit că bacteriile Neisseria pot scădea tensiunea arterială sistemică a unei persoane, ajutând la transformarea alimentelor bogate în nitrați (de obicei legume) în oxid nitric.
Oxidul nitric este o moleculă cheie de semnalizare în organis, care protejează împotriva bolilor gingiilor și ajută la controlul și reglarea tensiunii arteriale, precum și a răspunsului nostru cardiovascular la exerciții fizice. De asemenea, ar putea ajuta la menținerea sănătoasă a creierului.
Pe baza dovezilor recente, unii oameni de știință suspectează că oxidul nitric poate proteja sistemul nervos central prin creșterea plasticității neuronale și îmbunătățirea eficienței și puterii mesajelor neuronale. Molecula de semnalizare poate reduce chiar inflamația neuronală - un mecanism central al bolii Alzheimer.
În mod intrigant, oamenii care sunt predispuși genetic la Alzheimer tind să aibă probleme în a produce în mod natural oxid nitric.
În studiul actual, biologul molecular Joanna L'Heureux și colegii săi au descoperit că din 33 de participanți cu MCI care erau predispuși genetic la Alzheimer, mulți aveau microbiomi orali dominați de genul Prevotella, și nu de genul Neisseria.
O specie de Prevotella în special, P. intermedia, esteun predictor pentru un risc genetic crescut pentru demență. Acest lucru sugerează că ar putea fi folosit ca un marker precoce al riscului de îmbolnăvire.
Microbii, factori genetici de risc
O proporție mai mare a speciilor Prevotella în microbiomul oral a fost legată de o predispoziție genetică pentru boala Alzheimer.
În studiu, când a dominat genul Prevotella, era mai puțin nitrat disponibil în gură pentru a se transforma în oxid nitric, probabil pentru că Prevotella folosește nitratul pentru alte lucruri.
Astfel, prin promovarea Neisseria și eradicarea Prevotella în gură, autorii studiului cred că ar putea influența disponibilitatea oxidului nitric, influențând astfel sănătatea creierului.
Dietele bogate în nitrați, precum dieta mediteraneană, sunt legate de îmbunătățirea sănătății creierului, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege legătura dintre ceea ce avem în gură, microbiomul nostru oral și moleculele de semnalizare majore produse de acești microbi.
Un studiu din 2021 pe oameni în vârstă, sănătoși, a fost găsită o corelație între microbiomul oral dominat de Neisseria (și un gen concomitent, numit Haemophilus) și atenția susținută, chiar și atunci când cantitatea de nitrat din dietă s-a schimbat.
Alte cercetări au legat rate mai mari de Neisseria cu vârsta mai mică, indicele de masă corporală mai scăzut, mai puțini dinți cu leziuni și fără fumat.
„În mod colectiv, aceste rezultate indică faptul că o abundență relativă mare de bacterii aparținând modulului Neisseria-Haemophilus este asociată cu rezultate cognitive mai bune la persoanele cu MCI, precum și la persoanele în vârstă sănătoase”, concluzionează L'Heureux și echipa sa.
Studiul a fost publicat în PNAS Nexus, potrivit sciencealert.com.