x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministerul Sănătăţii: în ultima săptămână, mai multe persoane înţepate de căpuşe

Ministerul Sănătăţii: în ultima săptămână, mai multe persoane înţepate de căpuşe

25 Apr 2013   •   18:00
Ministerul Sănătăţii: în ultima săptămână, mai multe persoane înţepate de căpuşe

În ultima săptămână, s-a înregistrat o creştere a numărului persoanelor care s-au adresat serviciilor medicale pentru înţepături de căpuşe, se semnalează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.  Întrucât se aşteaptă ca, la începutul lunii mai, un număr mare de persoane să petreacă zilele libere “în natură, la iarbă verde”, pentru a preveni înţepăturile de căpuşe şi, evident, consecinţele acestora, Ministerul Sănătăţii recomandă:

- evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe;

- în parc sau în spaţii deschise, să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele, pantaloni lungi, tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi; încălţăminte fără perforaţii;

 - să aplicăm la 1-3 ore spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.

În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc, cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată, se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.

Dacă pe suprafaţa corpului  descoperiţi o căpuşă, procedaţi astfel: acoperiţi capuşa cu o alifie pentru câteva minute, după care o îndepărtaţi folosind eventual o pensetă. După aceasta, spălaţi bine zona cu apă şi săpun. 

În cazul apariţiei unei pete de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor, trebuie să vă adresaţi imediat medicului.

×