Descoperirea coronavirusului în baia unui apartament liber din Guangzhou, China, sugerează că agentul patogen din aer s-ar fi putut deplasa în sus prin conductele de scurgere, scrie bloomberg.com
Urmele de SARS-CoV-2 au fost detectate, în luna februarie, în chiuvetă, pe robinet și mânerul de duș al unui apartament care era liber de mult timp, au declarat cercetătorii de la Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, într-un studiu publicat în Environment International.
Baia contaminată se afla chiar deasupra locuinței unde stăteau cinci persoane confirmate cu COVID-19. Oamenii de știință au efectuat un experiment de simulare a traseului, la fața locului pentru a vedea dacă virusul ar putea fi răspândit prin conductele de deșeuri, prin mici particule aeropurtate care pot fi create prin forța unei toalete. Au găsit astfel de particule, numite aerosoli, în băile de la etajele 10 și 12, aflate deasupra focarului de infecție cu COVID-19.
Două cazuri au fost confirmate pe fiecare dintre aceste etaje, la începutul lunii februarie, îngrijorător fiind faptul că particulele cu SARS-CoV-2 din scaun au ajuns în casele lor prin instalațiile sanitare.
Similitudini cu Sindromul Respirator Acut Sever
Noul raport amintește de un caz în complexul de locuințe private din Amoy Gardens din Hong Kong, în urmă cu aproape două decenii, când 329 de rezidenți au fost infectați cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), în parte din cauza conductelor de canalizare defecte. 42 de locatari au murit, devenind astfel cel mai devastator focar comunitar de SARS.
„Deși transmiterea prin liftul comun nu poate fi exclusă, acest eveniment este în concordanță cu concluziile focarului SARS Amoy Gardens din Hong Kong în 2003”, a declarat cercetătorul Song Tang, din China CDC Key Laboratory of Environment and Population Health.
Apartamentele din clădirile cu mai multe etaje pot fi conectate printr-un sistem comun de canalizare, a declarat Lidia Morawska, directorul Laboratorului Internațional pentru Calitatea Aerului și Sănătate de la Universitatea Tehnologică din Queensland din Australia. În timp ce reziduurile solide și lichide coboară în rețea, gazele de canalizare, adesea detectabile prin mirosul lor, se ridică uneori prin conducte, în absența unei cantități suficiente de apă.
"Dacă există miros, înseamnă că aerul a fost transportat acolo unde nu ar trebui să fie", a spus Morawska.
Picături respiratorii SARS-CoV-2 se răspândesc prin picături respiratorii - stropi de salivă sau scurgeri din nas, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Cu toate acestea, încă din primele săptămâni ale pandemiei, oamenii de știință din China au spus că virusul SARS-CoV-2 infecțios în scaunul pacienților cu COVID-19 ar putea juca un rol în transmiterea virusului. Un studiu din luba februarie, efectuat pe 73 de pacienți spitalizați în provincia Guangdong, a constatat că mai mult de jumătate au fost testați pozitiv pentru virus în scaunul lor.
Cum se infectează oamenii cu COVID-19
Cercetările anterioare au arătat că apele de toaletă pot genera aerosoli încărcați cu germeni din excreții, au spus oamenii de știință din China CDC. Aceste particule pot rămâne în aer perioade lungi de timp și pot fi dispersate pe distanțe mai mari de un metru (trei picioare), în special în spații închise, slab ventilate.
Aerosolizarea în fecale a avut loc cu SARS și este posibil ca aceasta să apară rar cu SARS-CoV-2, în funcție de sistemele de canalizare, a spus Malik Peiris, președinte de virologie la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong.
Toaleta din avion
O femeie de 28 de ani a dezvoltat simptome COVID-19 la aproximativ o săptămână după zbor, deși a purtat o mască de ptotecție tip N95, cu excepția timpului cât a fost la toaletă. Aceasta era împărțită și de alți pasageri, unul dintre aceștia fiind așezat la trei rânduri distanță, și care era infectat, dar nu avea simptome.
Datorită procedurilor stricte de control al infecției, implementate imediat înainte și în timpul zborului, cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai plauzibilă explicație pentru contactarea coronavirusului este că ar fi fost dobândită prin contact indirect cu un pasager asimptomatic, în timp ce se folosea o toaletă la bord.
Cercetările anterioare au confirmat că materialul genetic SARS-CoV-2 a fost găsit pe toaletele utilizate de pacienții cu COVID-19, în aer, în stațiile asistentelor medicale din spital, pe gurile de evacuare a aerului. Nu se cunoaște măsura în care aerosolii fecali infectează oamenii cu virusul SARS-CoV-2.
"Există o mulțime de situații în care lucrurile se întâmplă și sunt destul de neobișnuite", a spus Morawska, care a făcut parte dintr-o echipă ce a studiat contagierea de la Amoy Gardens. Oamenii de știință ar trebui să investigheze „situațiile neobișnuite”.