SANATATEA FEMEII
Cum este mai bine sa nasc? Aceasta intrebare framanta numeroase viitoare mamici, mai ales pe cele care sunt ingrozite de durerile nasterii.
|
La ora actuala, in maternitatile din Romania, gravidele pot face trei optiuni: nasterea naturala, nasterea cu anestezie peridurala, nasterea prin operatie cezariana. O alternativa la cea naturala este nasterea in apa, metoda care prezinta numeroase avantaje atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. Desi este experimentata de cercetatorii rusi inca din anii â60, nasterea acvatica este considerata de americani cea mai potrivita metoda de a aduce pe lume un copil, apreciind ca aceasta este nasterea secolului al XXI-lea.
Beneficii pentru mamici
"Nasterea in apa este lipsita de efecte secundare in comparatie cu cezariana sau nasterea cu anestezie peridurala", sustine asistent principal obstetrica-ginecologie Vania Limban, care a obtinut un atestat in activitati acvatice pentru gravide si bebelusi in urma efectuarii unui stagiu in Belgia. In apa se poate conduce travaliul, astfel incat sa nu fie nevoie de nici o interventie medicamentoasa. Apa are un efect deosebit de relaxant, care o ajuta pe gravida sa aiba un travaliu mai usor si mai scurt. Potrivit unor studii americane, miscarile in apa stimuleaza secretia de endorfine (hormoni care creeaza buna dispozitie) si astfel, in timpul nasterii, se reduce substantial senzatia de durere. Efectul de relaxare se poate obtine si prin meloterapie, dar si prin faptul ca viitorul tata poate sta alaturi de gravida in jacuzzi pe parcursul travaliului. Datorita faptului ca nasterea in apa este mult mai usoara, femeia ramane cu un sentiment pozitiv asupra aducerii pe lume a unui copil. Ea este implicata activ in nastere si evita interventiile medicamentoase, care pot avea efecte secundare asupra ei si a bebelusului.Citește pe Antena3.ro
Beneficii pentru bebelusi
In cazul nou-nascutului, nu mai exista socul major la nastere, micutul facandu-si iesirea intr-un mediu similar celui din uterul matern, explica asistent universitar doctor Mihai Dumitrascu, medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Bebelusul percepe trauma nasterii mult mai usor, pentru ca trece in mod natural din lichidul amniotic tot intr-un mediu acvatic. In schimb, in cazul nasterii obisnuite, bebelusul este expus imediat efectului brutal al fortei de gravitatie. Interventiile din timpul travaliului, traumatizante pentru bebelus, sunt reduse la minimum cand femeia naste in apa.Pregatirea gravidei
Inainte de a fi introdusa in apa, gravida trebuie pregatita cu o clisma si un dus. Apa trebuie sa fie sterila, nici prea calda, nici prea rece. "In momentul in care intra in apa, femeia trebuie sa fie in perioada activa a travaliului, adica atunci cand are contractii de 40 de secunde din 3 in 3 minute. Daca intra prea repede in jacuzzi, nasterea se poate prelungi", explica Vania Limban. Personalul medical trebuie sa aiba grija ca fatul sa fie monitorizat in permanenta si sa se lucreze in conditii igienice. Viitoarea mama trebuie sa fie sustinuta pentru a avea un comportament activ. Ea poate opta pentru un travaliu in apa si nastere normala sau pentru ca si travaliul, si nasterea sa fie in apa. GIMNASTICA. Viitoarele mamici au posibilitatea de a face un program de pregatire acvatica inca de la patru luni de sarcina pana in momentul nasterii. Gimnastica acvatica se adreseaza oricarui tip de gravide, chiar daca nu vor naste in apa. Programul cuprinde exercitii de respiratie, respiratie sub apa, simulare a nasterii in apa. Apa este extrem de importanta in perioada de sarcina, Vania Limban marturisind ca lucreaza cu gravide care devin dependente de gimnastica acvatica, mai ales in ultimele luni de sarcina, cand miscarile sunt limitate.
SFATUL SPECIALISTULUI
|
Nasterea in apa a fost practicata pana nu de mult si la noi in tara, la Spitalul din Victoria (Fagaras). "Din pacate, sectia de acolo a fost desfiintata, iar nasterea acvatica nu mai este practicata acum in Romania. Modelul cultural in Romania privind nasterea este unul extrem de medicalizat. De aceea, numarul cezarienelor si al nasterilor cu peridurala sunt in continua crestere. Chiar si personalul medical ignora beneficiile pe care nasterea naturala le are asupra copilului si mamei. Asa cum femeile au posibilitatea de a naste cu anestezie, ar fi normal sa se deschida calea si pentru cele care doresc sa nasca in apa", isi exprima parerea Vania Limban. Ea le sfatuieste pe gravide sa aiba curajul de a naste normal, incredintandu-le ca orice femeie are resurse proprii prin care poate sa-si atenueze durerea din timpul travaliului.
|