x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un neurolog de 81 de ani dezvăluie 7 reguli ESENȚIALE pentru îmbunătățirea memoriei

Un neurolog de 81 de ani dezvăluie 7 reguli ESENȚIALE pentru îmbunătățirea memoriei

de Giulia Anghel    |    03 Feb 2023   •   20:30
Un neurolog de 81 de ani dezvăluie 7 reguli ESENȚIALE pentru îmbunătățirea memoriei

Un neurolog în vârstă de 81 de ani dezvăluie 7 reguli pentru îmbunătățirea memoriei.

Ca orice altă parte a corpului, și creierul are nevoie de exerciții zilnice. Neglijarea sănătății creierului ne poate face vulnerabili la boli degenerative, precum Alzheimer și alte forme de demență.

Medicul Richard Restak are 81 de ani și spune că timp de zeci de ani și-a îndrumat pacienții cu probleme de memorie prin formarea de obiceiuri și realizara unor exerciții de îmbunătățire a funcțiilor creierului, dintre care multe le practică și el, scris cnbc.com. 

Iată 7 reguli stricte urmate de neurolog pentru a-și păstra memoria ascuțită:

1. Alege ficțiunea 

Înveți multe din cărțile de non-ficțiune dar acestea sunt organizate adesea astfel încât să poți să sari pasajele, pe baza intereselor personale și a familiarității cu subiectul.

Ficțiunea, pe de altă parte, necesită exersarea memoriei, pe măsură ce acțiunea dezvăluie detalii, personaje, intrigi. Medicul a observat, de-a lungul anilor de parctică, faptul că mulți pacienți cu demență precoce încetează să mai citească romane.

2. Nu pleca dintr-un muzeu de artă fără a-ți testa memoria

Începe prin a studia cu atenție detaliile unui tablou până când le poți vedea în mintea ta. Apoi descrie pictura fără să te uiți la ea. Poți face acest lucru cu orice piesă de artă pentru a-ți stimula memoria.

3. Siesta de 90 de minute

Siesta, care durează între 30-90 de minute, în intervalul orar 13:00-16:00, s-a demonstrat că sporește reamintirea ulterioară a informațiilor obținute înainte de somn.

Mai multe studii au descoperit că somnul de după-amiază poate compensa insomnia din timpul nopții. Prin urmare, somnul de după-amiază crește performanța memoriei.  Unii oameni dorm 30 de minute iar alții 15 minute, apoi se trezesc revigorați. 

4. Nicio petrecere nu este completă fără jocuri de memorie

"Mima" este o activitate în care participanții se împart în două grupuri. Unul dintre acestea alege o persoană din celălalt grup și îi spune un cuvânt pe care trebuie să-l arate prin gesturi grupului din care face parte, astfel încât acestia să ghicească acel cuvânt. Succesul constă în jocul de scenă al celui care trebuie să mimeze dar mai ales al celui care reușește să pună întrebările potrivite pentru a ajunge la răspunsul corect. 

Bridge-ul și șahul sunt, de asemenea, grozave pentru a-ți exersa memoria. Pentru a te descurca bine, trebuie să evaluezi jocurile anterioare, luând în considerare și consecințele viitoare ale deciziilor tale din trecut și prezent.

5. Mănâncă alimente pentru creier

Medicul nutriționist Uma Naidoo, de la Harvard Medical School, are un acronim grozav pentru BRAIN FOODS (alimente pentru creier).

B: fructe de pădure și fasole
R: Culorile curcubeului din fructe și legume
A: Antioxidanți
I: Proteinele slabe și proteine pe bază de plante
N: Nuci
F: Alimente bogate în fibre și fermentate
O: Uleiuri
O: Alimente bogate în omega
D: Lactate
S: Condimente

Și, vești bune pentru cei cărora le place ciocolata. Un studiu din 2020 a constatat că flavonoidele din cacao, ingrediente prezente mai ales în ciocolata neagră, pot îmbunătăți memoria episodică la adulții tineri sănătoși.

6. Folosește imagini pentru lucruri greu de reținut

Obișnuiește-te să transformi tot ceea ce îți este greu să-ți amintești într-o imagine sălbatică, bizară sau care atrage atenția.

7. Nu sta pe canapea toată ziua

Un studiu recent, efectuat pe 82.872 de voluntari, a constatat că participanții cu vârste de peste 80 de ani care s-au angajat într-un nivel moderat până la intens de activitate fizică, prezentau un risc mai scăzut de demență, în comparație cu adulții inactivi cu vârste între 50 - 69 de ani.

Chiar și trecerea de la sedentarismul statului pe canapea, la urcatul scărilor sau mersul pe jos în fiecare zi a făcut diferența. Totodată, și treburile casnice care necesită atenție sporită și memorie au îmbunătățit funcțiile senzoriale și motrice la adulții vârstnici. 

 

×
Subiecte în articol: memorie