x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nu lasa raceala sa-si faca de cap

Nu lasa raceala sa-si faca de cap

de Georgeta Licsandru    |    06 Dec 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
In sezonul rece, gemoterapia poate fi o solutie de prevenire a infectiilor. Acestea sunt extracte glicerinice din muguri sau mladite de plante, care au actiune de stimulare a imunitatii. "Plantele folosite in gemoterapie contin substante care au capacitatea de a mobiliza organismul sa lupte cu boala. Spre deosebire de homeopatie care trateaza o viroza respiratorie la primele semne de aparitie, gemoterapia este un mijloc de prevenire a bolii", arata dr. Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie.

In profilaxia infectiilor respiratorii se asociaza trei-patru macerate glicerinice din muguri de plante (extract din muguri de coacaz negru, din muguri de brad, din mladite de maces sau muguri de mesteacan). Aceste preparate dau rezultate foarte bune in cazul copiilor si al tinerilor. "Cu cat organismul este mai putin atins de patologie, cu atat aceste preparate actioneaza mai rapid. La varstnici, desi este nevoie de intarirea sistemului imunitar, produsele gemoterapice actioneaza mai greu pentru ca organismul lor sufera si din alte cauze", precizeaza dr. Ioan Teleianu.

Copiii

La copiii care au frecvent probleme respiratorii este recomandata asocierea a trei extracte: din muguri de coacaz negru, muguri de brad si mladite de maces. Dimineata i se dau copilului cate 10-20 de picaturi de extract din muguri de coacaz negru, la pranz - aceeasi doza de extract din muguri de brad, iar seara - extractul din mladite de maces. Extractele se administreaza cu o jumatate de ora inainte de masa, in putina apa. Pe langa efectul imunostimulant, extractul din muguri de brad intareste si sistemul osos al copilului.

La adulti se aplica aceeasi schema de tratament, numai ca se mareste doza la 40-50 de picaturi. In cazul persoanelor care se imbolnavesc frecvent, in cazul copiilor carora li s-au administrat antibiotice, la extractele de mai sus se adauga si cel din muguri de mesteacan. Totodata, pentru intarirea imunitatii, mai ales in perioadele de convalescenta, dr. Ioan Teleianu prescrie adultilor extractul din muguri de stejar. De asemenea, extractul din muguri de catina stimuleaza imunitatea organismului si tonifica sistemul nervos.

SUPRADOZARE. Curele cu extracte gemoterapice se fac timp de 10-15 zile, urmeaza o pauza de o saptamana, dupa care tratamentul poate fi reluat. "Dictonul nostru este: ce e mult nu e bun. De aceea, trebuie facute pauze in tratament, altfel organismul se obisnuieste si fie nu mai reactioneaza, fie respinge medicamentul", arata dr. Ioan Teleianu. In doza mare, la bolnavii cu un sistem imunitar scazut sau cu hepatita, unele produse homeopatice pot avea efecte inverse: in loc sa diminueze tulburarile, le accentueaza.

SFATUL MEDICULUI
"Preparatul homeopatic echinacea este recomandat cand raceala se prelungeste. Se ia din acest remediu o data la trei zile, de trei patru ori. Echinacea este un fel de antibiotic homeopatic pe care il recomandam dupa ce au trecut frisoanele, insa nasul curge, ganglionii sunt durerosi, durerile in gat si tusea persista. Remediile homeopatice si gemoterapice intaresc treptat imunitatea, insa se iau doar cu recomandarea medicului", precizeaza dr. Ioan Teleianu.
×
Subiecte în articol: muguri